Instinctul matern- ne naștem cu el sau îl cultivăm?

Instinctul matern– acel imbold natural și firesc al fiecărei mame, acea intuiție de geniu prin care ea știe totul despre bebeluș și îngrijirea lui. Cam asta credeam eu că înseamnă instinctul matern înainte să rămân însărcinată.

Mărturisesc că eram destul de sigură că o să mă descurc perfect cu micul P. – deoarece de-a lungul anilor, am tot auzit în diverse contexte: “Cu instinctul matern te naști. Îl ai sau nu îl ai. De-asta nu toate femeile vor să fie mame”. Deci, în mod  logic, eu, dat fiind că urma să nasc un pui de om, era evident că sunt înzestrată cu acest al șaselea simț miraculos care va face creșterea copilului să pară floare la ureche.

Ei bine, pruncul s-a născut și….nu a fost deloc simplu. Dimpotrivă. M-am trezit că la fiecare pas ( de la alăptare la băiță sau schimbarea unui banal scutec) îmi pun de zeci de ori întrebarea dacă e bine ce și cum fac. Așa că m-am pus pe întrebat în stânga și în dreapta (medici, asistente, alte mame, bunici, tătic etc.) și pe citit articole despre creșterea și îngrijirea bebelușului.

Poate mai demult, când mamele erau mai conectate cu familia extinsă (mătuși, verișoare, nașe etc.) și aveau posibilitatea să vadă pe viu destui nou-născuți înainte  de a naște propiul puișor, lucrurile se întâmplau cu mai puține bătăi de cap. (Oricum, ideea asta că doar unele femei sunt predestinate să fie mame mi se pare un mit- cred că pur și simplu ține de alegerea fiecărei femei în parte, nu de așa-zisă prezență sau absență a instinctului matern).

Dar acum, mamei totul i se pare de o noutate nemaiîntâlnită așa că ia cu asalt telefonul și internetul.

Deci, instinctul matern e doar un mit?

Personal, sunt de părere că există o anumită intuiție specială a mamelor. Însă nu cred că este neapărat ceva cu care te naști (sau nu), ci mai degrabă o calitate care se dezvoltă în timp.  În zilele noastre, cantitatea de informații este uriașă, iar de multe ori, anumite teorii se bat cap în cap. Instinctul matern este cel care o face pe mămică să ia  decizia potrivită după ore în șir de discuții cu cei apropiați și nopți nedormite petrecute pe grupurile de mămici. Adică  o ghidează să facă cum simte că e mai bine pentru copil.

Un exemplu concret din viața noastră legat de acest subiect- purtarea micului P. într-un sistem ergonomic de purtare. Încă din timpul sarcinii, aflasem despre beneficiile purtatului și eram hotărâtă să încerc și eu. Nașterea prin cezariană, reticența medicilor și a întregii familii m-au făcut să amân momentul cu 2 luni și jumătate după naștere. Însă, odată cumpărat marsupiul și instalat confortabil bebelușul în el, nu a mai contat absolut nimic (nici opiniile binevoitoare ale familiei cum că stă chinuit, nici grija trecătorilor că se sufocă, nici avertismentele vecinei că o să îmi nenorocească coloana). Am simțit instant că așa e bine și micuțul meu e în continuare purtat și în ziua de azi, la 1 an și 5 luni (așa cum puteți vedea și în poza de mai jos, de acum 2 săptămâni)

babywearingcumiculP.

Așa că eu cred că instinctul matern există– este acea forță care îți dă putere să reziști luni întregi cu doar 2-3 ore de somn pe noapte, este acea intuiție care îți șoptește tainic:  “E foarte bine ce și cum faci. Nu mai ține cont de gura lumii. E copilul tău și poți să îl crești așa cum crezi că e mai bine”.

Prin urmare, este o trăsătură neprețuită, dacă în prealabil este dublată de informare (multă și din surse cât mai ok). Mămici, aveți încredere în voi și în ceea ce simțiți! Până la urmă, instinctul matern este doar o altă față a dragostei pe care o purtați copiilor voștri!

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Instinctul matern- ne naștem cu el sau îl cultivăm?

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: