Ce este și ce nu este înțărcarea blândă: explicații, tehnici și recomandări

Alăptarea a fost (și încă este, momentan) pentru mine și micul P una dintre cele mai profunde modalități de conectare fără cuvinte. Deși la început am întâmpinat ceva dificultăți și m-am lovit de numeroase mituri, le-am depășit cu brio și de 2 ani și 7 luni ne bucurăm constant de aceste momente pline de dragoste. După 2 ani a început să îmi încolțească și mie întrebarea: Până când o să mai continui alăptarea. Nu se punea problema de beneficii, știam deja că laptele matern este o sursă extraordinară de nutrienți și anticorpi chiar și după 2 ani.

Nici nu cred că mi-aș fi pus această problemă așa de curând dacă micul P. ar fi mâncat ceva mai bine alimente solide- însă dat fiind că laptele matern este încă o parte importantă a meselor, am decis că trebuie să renunț la ideea auto-înțărcării și să încep să iau serios în calcul varianta înțărcării blânde. Știu că există și opțiunea unei înțărcări bruște și că în unele cazuri chiar a dat rezultate, însă personal nu cred că ni se potrivește și prefer să merg pe varianta renunțării treptate.

Oricum, cred că înțărcarea blândă este una dintre sintagmele cel mai des folosite în context greșit fiind des confundată cu înțărcarea bruscă.  De aceea, dar și pentru că a început să fiu eu însămi preocupată de acest subiect, voi încerca în articolul de față să aduc puțină lumină în ceea ce privește modul în care se realizează (sau nu) înțărcarea blândă a copilului.

Pentru a fi mai ușor, o să încep, cu zvonurile frecvente care se referă la acest proces, dar care nu sunt adevărate. Așadar:

CE NU ESTE ÎNȚĂRCAREA BLÂNDĂ

 • Un proces care se întâmplă de pe-o zi pe alta. Metode precum: plecatul de acasă, datul cu chestii pe sâni, luarea de pastile pentru oprirea lactației sunt metode ale unei înțărcări bruște.
 • Un proces în care copilul nu are timp să înțeleagă, ce, de ce și cum și mai ales, să jelească pierderea suferită.
 • Un proces în care sunt utilizate metode de rușinare  (ești prea mare ca să mai sugi/ doar bebelușii mănâncă lapte de la țiți etc.).
 • O recompensă la hrana solidă.

Și eu am recurs la ultimele 3 idei (pentru puțin timp, din fericire) însă reacția copilului mi-a arătat că nu sunt deloc ok. Apoi, am început să caut informații concrete despre înțărcarea blândă și iată ce am descoperit:

CE ESTE ÎNȚĂRCAREA BLÂNDĂ

 • Un proces gradual (se scoate câte o masă treptat) de durată, care se întinde minim pe 1-2 luni, în funcție de vârsta copilului și de cât de atașat de țiți este.
 • Un proces în care copilul primește explicații, înțelege ce se întâmplă, și al cărui curs (mai lent sau mai accelerat) este dictat de însăși reacția copilului.
 • Un proces în care sentimentele copilului sunt validate și acceptate.
 • Un proces în care și mama, de asemenea, își dă răgazul de asimila schimbările care se întâmplă și de a se pregăti pentru etapele care vor urma.

Dat fiind că în limba română, în afară de acest articol nu am găsit prea multe resurse relevante despre procesul de înțărcare blândă, vă redau mai jos cele mai importante idei pe care le-am descoperit într-un material în limba engleză pe site-ul Aha Parenting, al dr. Laura Markham respectiv într-un articol de pe site-ul Kellymom.

TEHNICI ȘI RECOMANDĂRI PENTRU ÎNȚĂRCAREA BLÂNDĂ

 • 1.Nu oferi dacă nu cere.

Acest sfat se regăsește și în acest material al asociației Alăptează din Timișoara. Cu alte cuvinte, oferă sânul doar la cererea expresă a copilului. De asemenea, atunci când copilul dorește țiți, nu îl refuza (poți să îl amâni, sau să îi oferi alte alternative, dar nu îl refua în mod direct și categoric).

 • 2.Prima dată scoate mesele de plictiseală și de alinare a durerii

Uneori, atunci când se plictisesc sau se lovesc, copii cer instant țiți. Însă, de fapt, este nevoia de conectare și înțelegere. În loc să îi oferi sânul, propune-i un joc sau o activitate care îi face plăcere.Iar atunci când îl doare ceva, îmbrățișează-l și întreabă-l detalii despre ce a pățit, amânând momentul alăptării cât mai mult- pentru a-l ajuta astfel pe copil să își gestioneze emoțiile fără sân.

 • 3.Dacă înveți copilul să adoarmă seara fără țiți, îți va fi mult mai ușor să scoți apoi mesele de noapte

Logica de aici este că va adormi mult mau repede în timpul nopții  fără țiți dacă deja e obișnuit să adoarmă și seara fără ea. Poți începe prin a-l alăpta în sufragerie seara, urmând ca odată ajunși în dormitor să nu îi mai dai deloc.Se va lăsa cu plânsete și proteste, însă acestea trebuie înțelese și acceptate cu compasiune- deoarece micutul se confrunta cu o pierdere dureroasa.

 • 4.Scoate câte o masă pe rând până ajungi la 4 mese în timpul zilei și încet- încet găsește alte ritualuri în locul suptului

Nu trebuie să scoatem mai mute mese  în același timp, pentru că riscăm să bulversăm copilul și șocul va fi prea mare. Cu răbdare și blândețe, mesele se scot treptat la intervale de 1-2 săptămâni (în funcție de cum se manifestă cel mic) până ajungem la cele 4 principale din timpul unei zilei: (la trezire, înainte de somnul de prânz, imediat după somnul de prânz, seara înainte de nani). Punerea în practică de noi ritualuri  (cântecele, jocuri etc.) în momentul în care știi că ar trebui să urmeze o sesiune de alăptat (de exemplu după somnul de prânz) pot face tranziția mai ușor de acceptat.

 • 5.Împrietenește-l cu mâncarea solidă

Este important ca micuțul să mănânce bine și alimente solide, pentru a compensa cantitatea tot mai redusă de lapte mâncată. Chiar dacă în multe cazuri, copilul a început să mănânce mai bine după înțărcare, este important ca el să perceapă solidele ca hrană principală încă de dinaintea înțărcării.

 • 6.Îmbracă-te cu haine care acoperă cât mai multă piele

Cu cât îi aduci aminte mai puțin de țiți și limitezi accesul (inclusiv vizual) prin haine nedecoltate, cu atât mai bine. Mulți copii la vederea sânului, vor automat puțin lăptic, așa că cel mai indicat este să limitezi cât poți de multe aceste ocazii.

 • 7.Oferă alternative, explică pe înțelesul copilului

Fie că vorbim de un joc, un alt aliment, o îmbrățișare- toate pot fi considerate , în funcție de context o alternativă eficientă la o sesiune de alăptare. Explicațiile trebuie formulate cu grija de genul: “Țiți face nani” și nu: “Ești prea mare pentru țiți” (pentru ca nu mai e o explicație ci un argument care induce vinovăția și rușinea).

 • 8.Folosește cărți cu povești despre înțărcare

De mare ajutor în tot acest proces pot fi și cărțile despre înțărcarea blândă prin care să pregătești copilul de dinainte pentru ce va urma și să îl familiarizezi cumva cu tot ceea ce se se va întâmpla. Singura carte  în limba română pe această temă este: Doar țiți rămâne mică .

 • 9.Distrage-i atenției și amână momentul alăptării

Atunci când micuțul vrea să fie alăptat poți încerca să îi distragi atenția spre altceva- o jucărie, un joc, o activitate care îi face plăcere. Dacă nu funcționează, încearcă măcar să amâni momentul (o să îți dau țiți după ce facem x….) pentru că în acest mod crește rezistența la frustrare a copilului și va fi din ce în ce mai cooperant și înțelegător pe viitor.

 • 10.Scurtează sesiunile de alăptare

O altă tehnică este oferirea sânului pe o durată limitată de timp (până numărăm la 10/20, cât durează un cântec etc.). Astfel chiar dacă nu merge în niciun fel distragerea atenției sau amânarea și vrea să fie alăptat în acel moment, poți încerca să negociezi perioada de timp în care va primi lapte.

 • 11.Alege momentul zilei pentru înțărcarea

Alege un moment al zilei (ziua sau noaptea) în care vrei să începi înțărcarea și începi să reduci treptat mesele din intervalul ales. Nu se recomandă înțărcarea concomitentă atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, pentru că ar fi o trecere prea bruscă pentru cel mic. De aceea, abia după ce au fost scoase toate mesele din timpul zilei, de exemplu, se trece la scoaterea lor și pe timpul nopții și invers.

Acestea sunt informațiile adunate de mine și sper din suflet să fie de ajutor și altor mămici în momentul în care încep să se gândesc la acest moment. Voi cum ați procedat în cazul înțărcării?

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: