Jocuri și activități educative pentru copii de peste 2 ani

Așa cum spuneam la un moment dat și aici pe blog, mi-am propus ca până în jurul vârstei de 3 ani să rămân în continuare acasă alături de micul P. Nu știu cum și dacă îmi va ieși, însă în perioada care tocmai a trecut (și în care nu prea am mai fost prezentă în mediul online) am fost extrem de preocupată de modul în care voi structura de acum înainte timpul și activitățile pentru Pavel. Deoarece a crescut și se poate concentra mai mult, m-am gândit că ar fi cazul să trecem la lucruri puțin mai complexe.

Momentan nu am alcătuit teme de studiu săptămânale (deși mă bate gândul), însă am început să fiu mai atentă astfel încât să îi propun lucruri cât mai diverse pe parcursul unei săptămâni, de exemplu.

De asemenea, am început să lucrăm serios și la dezvoltarea abilităților de independență specifice vârstei (voi veni cu detalii despre acest aspect într-un articol viitor, așa că stați pe aproape).

Așadar, m-am gândit vă prezint ce ce facem noi, atunci când nu ne jucăm de-a Bucșă, Fulger McQueen și restul echipei (da, e foarte mare fan – cumva era de așteptat dat fiind că el oricum era pasionat de mașini, însă super-eroii de curse i-au dus pasiunea la un nou nivel).

După cum veți vedea, am structurat  articolul în două părți:  jocuri și activități pe care le avem/practicăm și  cele pe care am în plan să le achiziționăm/ punem în practică.

În mod cert, nu vin cu rețete sau cu pretenții de expert pedagogic- sunt doar o mamă care vă împărtășește experiențele alături de băiețelul ei pentru a face schimb de idei  și a ne îmbogăți reciproc.

Ce facem în prezent (2 ani și 1 lună)

Citim povești

O perioadă, atunci când se atașa de o carte, mă punea să i-o  citesc  și de  câteva zeci de ori pe zi. Momentan, după descoperirea lui Fulger și a celorlalți eroi, nu prea a mai vrut să citim altă carte decât pe cea despre ei. Însă, evident nu renunț. Consider lectura o activitate extrem de importantă care stimulează atenția, imaginația, memoria, limbajul  etc. De aceea , cărțile se află mereu la îndemână pe cel mai jos raft al bibliotecii pentru a fi o “tentație” accesibilă. De curând am început să aplic una dintre metodele recomandate de Ioana (Prințesa urbană) și anume să iau o carte și să încep să citesc cu voce tare, chiar dacă el nu pare interesat și în majoritatea cazurilor devine și el interesat pe parcurs.

Cele mai populare cărți   din ultima perioadă au fost: “Bondărel învață să zboare”, “Bobiță și Buburuză”, “Vom fi mereu prieteni”, “Ce se-aude șoricelule?” , “Cioc-cioc-cioc!”

carti pavel

Colorăm cu creioane colorate

Culorile cerate sunt ajutorul de nădejde al micului P. când vine vorba de colorat.  Evident- mașini, avioane, submarine, tractoare etc. Restul sunt pentru mami :)))

În prezent nu mai e așa atras de colorat- pentru că interesul s-a mutat către acuarele și plastilină. Dar mi-ar plăcea să revină, să îl încurajez să deseneze liber.

 Modelăm cu plastilină

Este noul hit în materie de jocuri. Ușor de manevrat, este perfectă pentru a face fie un  spoiler, fie o roată, un girofar sau chiar mașini cu totul (da, am un băiețel extrem de pasionat, de mașini, dacă nu v-ați dat încă seama). Eu am găsit o variantă pentru copii peste 1 an de care sunt destul de mulțumită. Momentan încerc să limitez folosirea e pe un carton, însă se curăță relativ ușor de pe parchet sau mobilă…momentan.

Pictăm cu acuarele

Pentru că nu știam dacă o să fie în vreun fel atras, am luat unele simple, tip pastilă și un bloc de desen cu Fulger :))). Am transformat o veche cană cu pai în pahar de apă pentru pictură iar o bavetă cu mâneca lungă în pelerină de pictat. Rezultatul? Vedeți imaginile de mai jos:

page pictura ok

Construim cu lego/piese de construit

Fie că vorbim de Lego Duplo sau de piese de construit obișnuite, dacă au incluse în pachet și niște roți- micul P. e încântat să le folosească. Pe lângă setul de construit clasic, mai avem vreo două modele interesante pe care le alternăm.

Cuburi din lemn și din cauciuc

Aceste cuburi de lemn au fost un mare hit, mai ales că găletușa are un capac care poate fi folosit pe post de sortator. Parcări, țarcuri pentru animale, băncuțe- toate pot fi făcute cu ajutorul acestor cuburi minunate.

O dată cu apariția în peisaj a lui Fulger,  s-a instaurat supremația cuburilor de lemn cu mașini. Mai precis- mașinile de curse din deja menționata poveste cu mașinuța roșie.

De asemenea, mai avem un set cu 6 cuburi măricele din cauciuc, care pot fi grupate , în funcție de imaginea de pe fiecare față în diverse categorii : animale domestice, litere/cifre, obiecte, fructe, mijloace de transport etc.

page cuburi

Mașini și mașinuțe

Mici sau mari- din metal, din plastic sau din lemn- toate sunt la fel de iubite de către micul P. La plimbă, le parchează, le construiește garaje, le duce la service, le tractează și le cară pe platformă, le construiește spoliere din plastilină. În medie, cam aceasta este activitatea lui principală de joacă în fiecare zi. Altele mai lipsesc, însă fără mașini e imposibil.

Animale domestice din plastic

Îmi place că sunt destul de realist realizate și le putem folosi fie în diverse scenete imaginare, fie construind căsuțe pentru ele. Mult timp, lui Pavel îi plăcea doar să le scoată din pungă și să le pună la loc. Acum au un coșuleț și ocazional încerc să le aduc iar în prim plan.

Cartonașe Montessori

Este un set de la editura Gama de cartonașe tip cărți de joc, utilizate și în sistemul Montessori. Concret, sunt  50 de cartonașe care pot fi grupate în perechi de câte 2 (mașina utilitară și o parte componentă să îi zicem- de exemplu: ambulanță și targă, mașină de pompieri și hidrant, motostivuitor și paleți, mașină de făcut baloți și un balot din paie etc.).

Ieri am achiziționat și setul cu Anotimpuri  și este destul de interesat de el. Personal, mi se pare mai complex decât cel despre mașini utilitare și abia aștept să  îi descoperim toate tainele. Pentru cei interesați,  pe blogul Carlei, veți găsi mai multe jocuri și activități de inspirație Montessori (mai multe despre această metodă am scris aici).

page cartonase

 
Ursulețul și roata emoțiilor

Este un joc simpatic,  prin care copilul învață să recunoască cele mai comune  emoții : bucurie, tristețe, rușine, frică, furie și mirare. Deși micul P. l-a primit cadou de Paște, nu am apucat încă să îl explorăm  așa cum se cuvine. Mă gândesc fie să îl integrez  cu o poveste (Cum s-a simți Bobiță atunci? Ce a făcut? ) fie să povestim concret despre emoțiile lui în diverse situații- pornind de la exemplul jocului c ursulețul.

ursuletul si emotiile

Facem puzzle-uri

După etapa puzzle-urilor de lemn cu incastru, am zis că e cazul să trecem la ceva mai complex. Nu eram prea sigură că iar plăcea, așa că l-am rugat pe D. să mă ajute cu unul de probă. Am tăiat coperta unei cărți de colorat (din care mai rămăsese doar coperta oricum) în 6 bucăți și apoi am început să o aranjăm ca pe un puzzle. Dat fiind că imaginile erau cu mașini, micul P. a fost încântat și a s-a prins repede cum stă treaba și cu un puzzle clasic.

Ulterior a primit și  2 puzzle-uri  din lemn (cu o mașină de pompieri  respectiv cu un excavator) din 9 piese  și un puzzle tip ceas cu 12 piese de care este la fel de interesat, așa că probabil o să continuăm achizițiile tot în direcția asta.

page puzzle

Ce vreau să facem în viitor:

Puzzle-uri  mai complexe

Așa cum am menționat deja, pre în continuare interesat de această activitate, așa că  mă gândesc să mai luăm și alte puzzle-uri (nu doar cu mașini, ci și cu forme geometrice, sau în straturi, magnetice etc.).

Joc de șnuruit

Mi se pare extrem de util pentru  c dezvoltă  motricitatea fină și ulterior deprinderea  abilității de a lega șireturi. Am găsit deja mai multe modele pe diverse site-uri de profil, rămâne acum să vedem ce ar fi mai potrivit.

jucarie-baietel-din-lemn

Sursa foto: aici
Cărți în limba engleză

Dintr-o joacă, am început să îi spunem la un moment dat câteva cuvinte în engleză (car, van, house etc.) și el le-a reținut imediat. Ba chiar are momente când mă întreabă din propria inițiativă cum se sune în engleză la un anumit cuvânt. De aceea, mă gândesc să luăm câteva cărți de povești în engleză (sau măcar în română și engleză). Nu vreau cărți cu obiecte și denumirile lor, pentru că asta oricum facem deja cu obiectele de prin casă- și mă gândesc că într-o poveste ar auzi mai multe cuvinte legate etc. Recomandări?

Cărți de povești/poezii în limba română

Pe lângă cărțile în limba engleză, nu am de gând să le abandonez nici pe cele în limba română. Pe grupuri dedicate precum Ce le citim copiilor am aflat o grămadă de sugestii valoroase privind cărți minunate- cu mesaje frumoase  și imagini de poveste. Avem și o carte mare cu povești clasice, dar o să explorez și noutățile pentru a găsi cele mai potrivite opțiuni.

Jucării de îmbrăcat

Am înțeles că ar fi un prim pas în deprinderea abilității de a se îmbrăca și dezbrăca singur. Noi avem o păpușă bebeluș, ce-i drept dar nu are prea multe haine- doar un fel de rochiță. Dar acum, în timp ce scriu mă gândesc că aș putea face o încercare cu câteva hăinuțe de când era Pavel mic-mic. Nu cine știe ce, o bluziță, niște pantaloni și o pereche de șosete.

Jocuri de rol

Aici știu că există  păpuși speciale, însă nu sunt așa de sigură că ar avea succes la Pavel Mă gândesc mai degrabă să începem niște jocuri cu jucăriile pe care le avem deja (plușuri, animale din plastic etc.)

Instrumente muzicale

Aici trebuie să recunosc că trebuie neapărat să ne mărim stocul. Nu știu cât de mult îi va plăcea, dar cred că  explorarea muzicii prin intermediul instrumentelor muzicale autentice dar în miniatură nu poate avea decât multe efecte benefice asupra dezvoltării celor mici. Așa că  mă gândesc la o muzicuță, o tamburină, un xilofon, poate niște tobe. Momentan ne mulțumim cu muzică pusă pe laptop și cu vocea mea nu prea melodioasă, dar clar,  e loc de îmbunătățiri.

instrumnete muzicale

Sursa foto: aici
Materiale despre planete

Deoarece a avut  o perioadă când era foarte interesat de planete (i-am desenat noi câteva) aș vrea să îi cumpăr câte ceva care să îi suscite din nou interesul- cărți/enciclopedii, cartonașe, cărți de colorat, planșe etc.

 
Cartonașe Montessori

Pentru că cele 2 seturi din prezent (Mașini utilitare și Anotimpuri)  au un mare succes, mă gândesc să îi mai cumpăr câteva seturi recomandate copiilor de peste 2 ani: “Originea alimentelor”, “Ustensile și unelte”, “Obiecte și întrebuințarea lor”, “Animalele”, “Fructe și legume” etc.

Dacă sunteți fani ai activităților mai practice, pe care să le creați chiar voi pentru micuții voștri,  vă recomand aceste idei faine de pe blogul Cristinei  (pe care și eu vreau să le pun în practică.

O altă resursă interesantă în materie de jocuri am găsit în acest ghid realizat de UNICEF (care cuprinde activități de învățare pentru copii de la 0 la 3 ani).

Voi ce  jocuri  faceți cu cei mici? Aștept cu interes și nerăbdare ideile voastre pentru a mă inspira!

senjuti-kundu-activitati 2 ani.jpg

Photo by Senjuti Kundu on Unsplash
Photo titlu by Markus Spiske on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 thoughts on “Jocuri și activități educative pentru copii de peste 2 ani

  1. Pentru jocuri de rol iti sugerez sa incepi cu ceva simplu: de-a restaurantul, de-a magazinul, de-a bucataria, pentru care nu trebuie sa cumperi neaparat jucarii-recuzita. Incepeti cu rezerva de conserve din camara, pe care sa o vindeti la „taraba”/masuta de cafea.
    Daca Pavel era Paula, v-ati fi jucat de-a targul de bijuterii! 🙂

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: