Jocurile fizice nu sunt doar pentru băieți și tați!

Ei bine, mi-a luat un pic ca să ajung la concluzia din titlu!

Mai precis, câteva zile de joacă și lecturarea unei cărți formidabile pe tema jocurilor: Arta hârjonelii de Anthony Debenedet și Lawrence Cohen. De ultimul dintre ei poate ați auzit, a fost recent și în România și a vorbit despre playful parenting.

Tot căutând metode noi de conectare cu micul P. (deh, crește și trebuie să țin pasul cu noile lui nevoi) am găsit această carte faină pe rafturile bibliotecii Emil Gârleanu! Da, fix în același rând în care am găsit și cărțile Mgadalenei Dumitrana despre care am povestit deja:). M-am tot chinuit să găsesc răgazul pentru a o citit vreo lună, ca apoi să o dau gata în două seri.  Se citește ușor, are un limbaj accesibil și abundă în exemple practice și imagini.

arta harjonelii

Dar ce sunt jocurile fizice cunoscute popular sub denumirea de hârjoneală?

Spre deosebire de jocurile clasice, de masă (lego, puzzle etc.) hârjoneala este o activitate fizică care promovează condiția fizică, eliberarea de tensiuni și starea de bine și se bazează pe spontaneitate, improvizație și bucurie.

Mai concret: luat la trântă, alergat, bătaie cu pernele, rostogolit, făcut avionul etc.- care se desfășoară însă după anumite reguli:

citat jocuri

1.Lăsați copilul să fie personajul puternic

Fie că e vorba de monstrul înfricoșător, câinele rău, doctorul care face injecția, inversarea rolurilor îi oferă copilului ocazia să se simtă puternic și să se elibereze de tensiunile acumulate prin râs.

2.Dați frâu liber entuziasmului.

Pentru ca joaca fizică să fie mai atractivă decât orice joc video sau program TV, trebuie să dați dovadă de mult entuziasm, energie și exuberanță.

3. Respectați- i ritmul.

Adică nu-l înșfăcați brusc , mai ales dacă e micuț. Mai întâi stați un pic lângă el, creșteți entuziasmul gradual și fiți mereu atent la reacțiile copilului- ele vă vor spune dacă puteți continua o activitate sau nu.

4.Aveți grijă la oră

Dat fiind că o sesiune de joacă poate dura între 30 de minute și o oră, este bine să alocați acest timp mai devreme în timpul zilei sau măcar nu chiar înainte de baie sau ora de culcare.

5.Jucați-vă cu precauție și securizați  zona de joacă

Aveți grijă la cap, încheieturi și folosiți ca loc de “luptă “patul, o saltea, covorul  etc.

6.Luați-vă după chicoteli și opriți jocul frecvent ca lucrurile să nu o ia razna

Dacă cel mic râde și chicotește, puteți continua fără grijă pentru că e clar că îi place activitatea. Totuși, e bine să stabiliți un cuvânt care să oprească jocul câteva minute, cât să vă trageți răsuflarea din când în când.

7.Pregătiți-vă să oferiți prim ajutor emoțional

Uneori, în timpul acestor jocuri, copiii se pot răni (imaginar) sau pot izbucni în plâns. Nu trebuie să vă speriați sau să încercați să îi opriți, ci doar să le fiți alături .

arta harjonelii

Mituri despre jocurile fizice

Jocurile fizice sunt doar pentru băieți.

Încă din primele pagini, autorii demontează acest mit, dând ca exemplu o mulțime de jocuri fizice pe care le-au făcut cu propriile lor fiice de-a lungul timpului.

Jocurile fizice sunt doar pentru tați.

Mult timp am evitat jocurile de contact fizic pentru că aveam impresia că necesită multă forță și îndemânare și că e mai degrabă teritoriul taților decât al mamelor. Nimic mai fals! Nu există niciun fel de exclusivitate, și ambii părinții pot inventa o grămadă de jocuri pornind de la propriile abilități!

Gâdilatul obsesiv e o formă de hârjoneală

În copilăria noastră, gâdilatul forțat era considerat deseori o formă de hârjoneală. Însă, este doar un mod de a sâcâi copilul și atât pentru că nu îndeplinește criteriul de bază al jocurilor fizice- bucuria de ambele părți.

Beneficii ale hârjonelii

  • Dezvoltarea inteligenței cognitive și emoționale
  • Cultivarea simțului moral
  • Dezvoltarea fizică armonioasă
  • Dezvoltarea abilităților fizice
  • Veselie și agreabilitate

Povestea noastră legată de hârjoneală

Mărturisesc că am am fost cam reticentă la început. Nu știam cum să încep și de unde. Profitând de pasiunea imensă a micului P. pentru mașini, i-am propus să ne imaginăm că suntem două mașini care se tamponează. El a acceptat imediat. Cu condiția ca el să fie mașină de curse iar eu…căruță :)).

Prima dată a vrut s stea pe birou și doar să mă atingă foarte puțin iar eu să cad zgomotos. Apoi venea din spate și mă izbea cu pieptul. În următoarea zi am folosit ca loc de acțiune patul așa că putea să vină alergând în brațele mele și apoi să cădem împreună.

N-aș fi zis că poate fi așa de distractiv dacă nu aș fi încercat! Sau de solicitant! Credeți-mă, dacă începeți să practicați jocurile fizice cu regularitate nu o să mai aveți nevoie de sală sau altceva. În următoarele zile am fost avansată la mașină și chiar mașină de curse (iar P. era pilotul).

În concluzie, nu vă sfiiți să vă hârjoniți cu proprii copii cât de des puteți! Iar pentru mai multă inspirație, cartea din articol poate fi de ajutor.

 

Photo titlu by Jude Beck on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: