Lipsa empatiei dăunează grav sănătății!

Dacă aș putea, aș face un spot publicitar cu titlul acestui articol. Fiindcă nu e suficient ca oamenii să fie încurajați să mănânce fructe și legume pentru a avea o viață sănătoasă. Și pentru că empatia este o calitate excepțională, iar lipsa ei chiar dăunează  grav sănătății emoționale a fiecăruia dintre noi.

Dar să încep cu începutul. Empatia, un cuvânt care sună atât de fain și care este atât de frecvent întâlnit în contexte din ce în ce mai diverse. Mărturisesc că prima dată, am studiat această noțiune în anul 1 de facultate, pentru că, vă vine să credeți sau nu, empatia este una dintre cele mai importante calități ale unui asistent social.

Așadar, la ce se referă mai concret, empatia?

Este capacitatea de a recunoaște și, într-o oarecare măsură, de a  împărtăși sentimentele (cum ar fi tristețea sau fericirea) care sunt experimentate de către o altă ființă, chiar dacă aceasta nu le exprimă explicit. O persoană are nevoie de un anumit grad de empatie înainte de a fi capabilă să simtă compasiune.

Într-o manieră mai clară și mai simplă, Mihail Ralea (1896 – 1964) definește empatia ca fiind capacitatea oamenilor de a înțelege trăirile altora.

Cu alte cuvinte, este acea calitate care ne ajută să ne punem în pielea celuilalt să îi înțelegem trăirile și motivele. Este ceea ce ne face să fim mai înțelegători, mai calzi, mai puțin critici, mai umani.

Am simțit nevoia să scriu despre empatie pentru că, tot mai des, mi se pare că oamenii o confundă  cu o slăbiciune, cu o însușire de mâna a treia care doar te trage în jos în această viață trăită ca o luptă pentru supraviețuire.

Nu vreau să îmi induc singură o stare deprimantă, scriind despre toate efectele negative care vin la pachet cu lipsa empatiei. Așa că am ales să vă relatez despre numeroasele și minunatele lucruri pozitive pe care le poate aduce cultivarea ei în viața noastră (însă puteți intra pe blogul “Mămica urbană” unde Ana Nicolescu a descris foarte convingător efectele lipsei de empatie în viața oamenilor).

În continuare, am analizat beneficiile empatiei din patru perspective:

 

 

În relația cu cei din jur

Este acea calitate care face diferența dintre un prieten adevărat și unul superficial. Știu, e simplu să dăm sfaturi sau, și mai rău, să criticăm pe oricine, oriunde, oricând. Dar făcând un efort de a te pune în papucii celui de lângă tine, îi vei înțelege problema la un alt nivel și cuvintele de încurajare vor izvorî mai degrabă din inimă decât din rațiune. Ceea ce nu e așa de rău pe cât avem impresia. Pentru că mai ales noi, femeile, de multe ori, avem nevoie de un umăr pe care să plângem, de o vorbă caldă și nu de un judecător aspru. În plus, chiar și sfaturile sau opiniile contrarii pot fi primite cu totul altfel dacă avem o atitudine empatică.

 

De asemenea, aș vrea să menționez faptul că prin expresia “cei din jur” nu mă refer neapărat doar la membrii familiei și la prietenii apropiați, ci și la cunoștințele din mediul online- de exemplu grupurile de mame sau de părinți în general. Gândiți-vă ce atmosferă de pace și apropiere umană s-ar instala, dacă înainte de a oferi un răspuns, fiecare dintre noi am face o mică pauză, am respira profund și am încerca să empatizăm în mod real cu persoana care a postat respectiva problemă. Trăim rapid, gândim și mai rapid, iar de multe ori, lucrurile pe care le spunem, ne vin în minte în mod automat. Însă, cu cât facem mai des apel la empatie, cu atât ne cultivăm mai mult latura umană, bunătatea și compasiunea

 

 

 

În relația cu partenerul

Oh..aici era plănuit de mult un articol separat, doar pentru acest subiect. Gândiți-vă numai cum ar fi să înlocuiți cuvintele acide sau remarcile răutăcioase cu niște cuvinte calde, încurajatore, venite din suflet? Oboseala, stresul la cote alarmante, foamea, lipsa somnului sunt tot atâția factori care ne fac să cedăm ușor ispitei de a răspunde partenerului care se plânge de ceva anume pe un ton neprietenos. (Exemplul clasic: “Vai, dragă, am avut o zi groaznică la serviciu azi”  -“Și ce, ai impresia că eu plutesc de fericire? Zi mersi că stai doar 8 ore! Dacă erai în locul meu, în priză 24 din 24, ce mai ziceai?” ).

 

Nu mă înțelegeți greșit, eu sunt prima care abuzează  nepermis de mult de citatul de mai sus. Dar am învățat că un ton agresiv  blochează comunicarea autentică și lasă loc doar criticilor și frustrărilor. Bineînțeles, cultivarea empatiei în cuplu necesită voință și antrenament. Însă o dată ce veți începe să o practicați, veți descoperi că merită din plin eforturile depuse.

 

 

 

În relația cu copilul

 

O altă mare provocare este să cultivi empatia cu propriul copil. Și nu mă refer să te îngrijorezi când s-a lovit. Ci să faci eforturi să rămâi calm și să încerci să înțelegi de ce urlă și ce vrea să spună prin repetarea insistentă a cuvântului X. Sau și mai rău, atunci când plânge sau se enervează din motive care nouă ni se par stupide. Însă, în cazul copiilor, atitudinea empatică a părinților ar trebui să vină la pachet cu dragostea necondiționată.

Ca să nu mai spun, că practicând această calitate atât în relație cu copilul, cât și cu partenerul sau persoanele din jurul nostru, îi oferim celui mic un model prin care în mod firesc îl încurajăm să fie la rândul său, empatic. (da, inclusiv băieții e bine cultive această calitate, pentru că astfel vor deveni soți mai deschiși și tați mai blânzi. Nu, a fi empatic nu are nicio legătură cu a fi papă-lapte sau mai știu eu ce alte categorisiri. E vorba de a trata cu respect și blândețe pe cineva aflat într-un moment vulnerabil).

 

 

În relația cu tine însuți/însăți

 

În cazul meu, dacă la celelalte capitole mă descurc binișor, sau cel puțin mă străduiesc să fac fac progrese, în ceea ce privește cultivarea empatiei în relația cu mine însămi, până acum, am suferit doar eșecuri lamentabile. Perfecționistă din fire, nu îmi dau voie să fiu blândă cu mine nicio secundă. Tai în carne vie, îmi fac cele mai aprige mustrări de conștiință și mă consum pe interior zile întregi. E paradoxal cum eu,  asistentul social care empatizează cu beneficiarii  chiar mai mult decât ar trebui (la modul să am dureri fizice provocate de suferințele lor), nu pot să fiu mai înțelegătoare cu propria persoană.

 

Vă spun, din propria experiență- blamarea continuă  nu ajută la nimic (nu, copilul nu va mânca mai bine data viitoare dacă stăm și luăm asupra noastră întreaga vină a eșecului). Ba mai mult, cred că este necesar pentru sănătatea noastră psihică  și emoțională, ca, măcar din când în când să fim mai degrabă proprii noștri prieteni decât proprii dușmani.

 

De aceea, și eu am început să fac eforturi prin care atunci când încep cu avalanșa de reproșuri, să fac o mică pauză și să încerc să mă orientez mai degrabă pe găsirea unor soluții. Nu îmi iese de fiecare dată, dar sunt hotărâtă să continui, deoarece sunt convinsă că mă va ajuta să fac pace cu trecutul, să mă bucur mai mult de prezent și să privesc cu mai multă încredere spre viitor. Adică să devin un om mai bun, mai fericit și mai echilibrat.

 

 

 

Așadar, nu vă fie teamă de empatie! Nu e o piază-rea care ne face slabi, ci apanajul oamenilor cu adevărat puternici. Este cea care face societatea în care trăim umană și caldă. Cultivați-o cât  de mult puteți, pentru sănătatea voastră și a celor de lângă voi!

 

 

 

Photo titlu by Joshua Earle on Unsplash

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile

11 thoughts on “Lipsa empatiei dăunează grav sănătății!

  1. Pingback: Laura Craciun
  2. Toate cuvintele scrise sunt bune ,dar nu se pot adresa decât persoanelor care sunt deja empatice și care pot înțelege ceea ce spuneți acolo . Însă, sunt destui oameni care nu au empatie deloc sau aproape deloc , aceștia nu au cum sa priceapă ceva despre empatie lipsindu-le acea zona din creier care procesează acest sentiment și în consecință le este imposibil să devină empatici peste noapte sau dupa lectura asta. Așa că ați putea schimba titlul cu ceva in genul ” fi mai bun ” pentru că empatia nu este o alegere.

    1. Eu cred ca toti ne nastem cu aceasta calitate. Apoi in functie de exepriente, educatie etc. e posibil sa se dezvolte frumos, sau dimpotriva sa ajunga adanvc ingropata in noi. ACest articol se adreseaza mai drgraba celor aglati undeva la mijloc- incercand sa le ofere motive pentru a cultiva empatia mai des in relatiile cu cei din jur.

Lasă un mesaj :)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: