Minimalismul- o utopie atunci când ai copii?

Se împlinesc aproape două luni de când am împrumutat de la bibliotecă cartea deja fenomen de câțiva ani – Magia ordinii de Marie Kondo. Am citit-o pe nerăsuflate cu speranța căutătorului de miracole. În cazul meu, miracolul care să transforme locuința noastră mică și ticsită de mobilă într-un spațiu aerisit și mai ales- extrem de ordonat.

 

Așaaaa…am citit, mi-a plăcut dar….noi stăm în chirie într-un apartament cu mobilă din lemn masiv. “Multă mobilă!! “, cum ar zice tanti aceea oleacă enervantă din reclama la Favi 🙂 Mult timp, rezonam 100% cu ce scria mai demult Laura Frunză în acest articol. Spațiu mic, mobilă multă, lucruri la care nu putem renunța- e pur și simplu imposibil. Apoi…s-a întâmplat ceva.

 

Acum câteva luni, am citit seria de articole scrise de Natalia Dabija pe baza cărții mai sus-numite. Care arăta pe capitole (haine, încălțăminte etc. ) că se poate. Că începutul e cel mai greu dar că merită. Așa că am prins curaj și am tracut la acțiune 🙂  Sigur, unele lucruri nu nu am avut cum să le pun în practică, altele nu mi s-au potrivit  iar unele idei le-am adaptat la realitatea noastră.

 

 

Principii pe care le-am folosit (ad literam sau adaptate)

 

 • Organizează pe categorii de obiecte, nu pe camere/ spații de locuit

M-a bulversat un pic dar apoi i-am apreciat și înțeles utilitatea. Ideea e că de multe ori avem haine împrăștiate în mai multe camere, de exemplu. Și există riscul să nu fim conștienți de cât de multe avem, până când nu le vedem pe toate adunate într-un singur loc.

Sertarul cu (o parte din obiectele) pentru activități
Sertarul cu (o parte din obiectele) pentru activități

 

 • Aruncă tot ceea ce nu-și  aduce bucurie!

De cum am citit acest îndemân, mintea mea a răbufnit instant: Dar de ce să arunci și să nu donezi?

Nu știu cum stau  lucrurile în Japonia, dar vă asigur că în România orice lucru în stare bună (haine, încălțăminte, jucării, rechizite, cărți, electrocasnice, mobilă etc.) își va găsi cu siguranță un nou stăpân care să aibă nevoie de el. Dacă nu știți unde puteți dona ceva, vă încurajez să consultați articolul de pe blog pe această temă: Unde putem dona haine, cărți, jucării și alimente?

Așadar, am triat lucrurile (în special haine , încălțăminte și cărți) după principiul și am aruncat doar obiectele care nu puteau fi purtate de altcineva (uzate, pătate, rupte etc.). Pe toate celelalte le-am donat.

 

 

 • Depozitează toate obiectele de același fel în același loc

minamalism 1.jpg

După ce pus în practică acest principiu,  se simte clar diferența- mai ales la jucăriile micului P.  Aici, dat fiind că Marie Kondo nu zice mare lucru despre jucării (poate și fiindcă ea însăși nu are copii deci nu prea a experimentat treaba asta) mi-am permis să merg pe instinct.

Așa că am cumpărat mai multe pungi transparente cu fermoar de plastic. Și în fiecare pungă am pus o categorie de jucării: piese de lego mici, piese de lemn, animale domestice, piese de puzzle. etc.

Avantajul este că fiind transparente le văd foarte ușor și nu mai stau să caut prin toate cutiile până găsesc ceva anume.

 

 

 • Organizarea casei durează minim jumătate de an și renunțarea la obiecte se face  progresiv

Inițial, mi s-a părut foarte exagerată afirmația asta. Însă, acum după 2 luni de când am început “marea organizare”, nu pot decât să confirm că e adevărată.  Adică, la început arunci chestiile care practic strigă să fie aruncate însă evident o să păstrezi o grămadă de  chestii pe principiul:  “Dar dacă o să mai am nevoie de ele”? Însă pe măsură ce casa devine mai aerisită, începe să îți placă și descoperi tot mai multe obiecte de care te poți dispensa.

 

 

 • Stabilește un loc precis pentru fiecare obiect și ordinea va fi mult mai ușor de făcut/ menținut

Într-adevăr îmi e ceva mai ușor să fac ordine după ce am pus în practică acest principiu. Însăăăăă….asta nu înseamnă că locuința mea a devenit brusc un muzeu în care fiecare exponat e mișcat doar ca să fie șters de praf. Am un copil super-energic, iar sufrageria este locul în care construiește zilnic șantiere,camioane, blocuri, stații de pompieri etc. Apoi umple parchetul cu piese de puzzle sau lego din acelea mici-,mici pe care dacă ai călcat, te doare talpa două zile:D. Deci, te ajută să faci ordine mai rapid, însă când vine vorba de menținerea ei e altă poveste….

 

 

Concluziile mele după 2 luni de la aplicarea metodei KonMari

 

1. Trebuie să ai setarea mentală potrivită că să pornești cu dreptul

Eu am avut multe tentative înainte, însă am reușit să fac pasul decisiv abia după ce m-am umplut de entuziasm la gândul că micuța noastră casă va deveni mai primitoare după o organizare ca la carte, și am făcut din asta o prioritate în viața mea.

 

 

2.E un proces de durată, care poate fi pe alocuri frustrant (mai ales dacă ai copii)

minimalism 2.jpg

Am explicat mai sus cum stau lucrurile cu menținerea ordinii atunci când ai copii.

De asemenea, împăturirea hainelor pe verticală necesită exercițiu și timp și uneori ai impresia că e un proces care nu se mai termină niciodată (pus haine la spălat, apoi la uscat, apoi împăturit și pus în dulap).

În imagine sunt eșarfele mele într-o cutie de pantofi (Marie Kondo le consideră cel mai ieftin și practic mod de depozitare al obiectelor)

 

 

3. Fiecare poate găsi soluția ideală pentru familia sa

Fiecare dintre noi are propriile standarde după care se simte bine.  Uneori e mai simplu, alteori e mai greu să le atingem. Însă trecând prin propriul filtru putem adapta unele principii la realitatea din țara/viața noastră.

 

 

4. Scopul organizării unei locuințe ar trebui să fie transformarea ei din casă în acasă

Acasă- îmi place foarte mult acest cuvânt- mi se pare că el este cel care face dintr-un spațiu oarecare un loc cozy și drag sufletului nostru. De aceea, scopul meu de acum înainte este să fac apartamentul în care stăm cât mai cald și primitor.

 

Și ca să răspund și la întrebarea din titlu – da, eu cred că minimalismul poate fi compatibil cu familiile care au copii. S-ar putea să necesite eforturi suplimentare, însă ceva îmi spune că merită :).

 

Voi cum stați la capitolul ordine și organizare?

Photo by Alex on Unsplash

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Minimalismul- o utopie atunci când ai copii?

 1. Eu vreau sa cred ca exista speranta 🙂 Intr-adevar e foarte greu cu jucariile (desi donam si noi periodic din ele) pentru ca micul P. are pasiunea de a construi- intinde peste tot lego, piese de puzzle etc si se ataseaza tare de ele incat o zi-doua e drama de pe lume daca incerc sa ma ating de ele….

 2. Este clar o utopie. Noi incercam sa mentinem curatenia in sufragerie macar 2-3 zile si apoi cedam pana la urmatoarea curatenie generala.
  Cat despre sortata … succes cu jucariile copilului, face asta 1 zi si cum ai clipit iar are toate jucariile amestecate.
  In schimb am inceput sa sortam toate hainele si sa donam din ele periodic. La fel si cu jucariile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: