Mituri legate de nașterea prin cezariană

La capitolul naștere, mi-ar fi plăcut să vă povestesc despre nașterea naturală, însă  deoarece mi-am propus să scriu pornind de la experiențele concrete trăite de mine, mă voi limita la nașterea realizată prin operația de cezariană.

Deși pe toată durata sarcinii, am fost sigură că voi naște natural, din nefericire din cauza  unui cumul de factori nefaști, acest lucru nu a mai fost posibil. Sincer, am tot crezut până în ultimul moment că micul P. va veni pe lume în mod natural, așa că nu am fost pregătită absolut deloc nici psihologic nici emoțional pentru nașterea prin cezariană. Auzisem de dinainte o grămadă de lucruri despre cezariană, așa că am pornit cu un bagaj serios de mituri, dintre care multe s-au dovedit a fi nefondate:

  • Dacă naști prin cezariană, lactația se va instala mult mai greu și vei avea un start dificil în alăptare. În cazul meu, acest lucru a fost total neadevărat.  Laptele matern începe să se formeze încă din a 6-a lună de sarcină, deci clar deja există în momentul nașterii. Lactația mea a debutat încă din timpul travaliului (lung, extrem de dureros și total degeaba) sub forma picăturilor de colostru.
  • Refacerea după cezariană este mult mai dificilă decât în cazul nașterii naturale. În ceea ce mă privește și acest lucru s-a dovedit a fi fals. Cred că depinde mult de organismul fiecărei femei în parte și de condiția fizică a acesteia. Deși nu am făcut sport, în afară de muuult mers pe jos, m-am ridicat din pat și am mers singură la aprox 12 ore după operație.
  • O să ai mereu dureri în zona operată. Aș spune că este un mit parțial adevărat. Eu am simțit un disconfort, în special când afară era umed (ploaie, zăpadă), dar o dată cu trecerea timpului, acesta s-a diminuat considerabil. (ca și cicatricea, de altfel 🙂
  • Nu o să îți poți purta bebelușul din cauza operației. Acest mit m-a făcut să aștept 2 luni și jumătate după naștere până să încep să îl port pe micul P. într-un marsupiu ergonomic. Evident, este un mit cât se poate de fals– deoarece partea de jos/ centura sistemelor de purtare se asază mult mai sus  față de locul în care este operația, deci nu o afectează cu nimic.
  • Nu o să poți naște din nou mai devreme de 2 ani. Aceasta a fost recomandarea fermă a medicului. Deși am auzit de cazuri, în care unele mămici au avut un bebe mai devreme de acest interval, tind să cred că este un mit adevărat (dacă vrei să eviți riscurile și complicațiile).
  • Nu o să poți sta cu bebe încă din primele minute de viață. Din nefericire, acesta este un mit adevărat. În cazul  nașterii prin cezariană, ora magică de stat cu bebelușul este imposibil de realizat. După ce bebe este scos, mama mai are de stat  pe masa de operație și oricum, după finalizarea acesteia, va fi dusă la terapie intensivă pentru a-și reveni din anestezie, deci adio timp cu bebe în primele sale ore de viață 🙁

  • Nu o să mai poți naște niciodată natural. Acesta este un mit pe care l-am auzit foarte des. Din fericire, este complet fals. Deși nu este foarte populară și susținută în România, NVDC (Nașterea naturală după cezariană) este o practică tot mai întâlnită în lume și posibilitatea de naște natural următorii bebeluși, chiar dacă prima naștere a fost prin cezariană, este acum cât se poate de reală. Pe blogul Prințesei urbane, găsiți un articol foarte bun cu mituri legate de NVDC.
  • Dacă ai născut prin cezariană, ești comodă și nu suporți durerea. Consider că această etichetare este extrem de dureroasă pentru multe mămici care au născut prin cezariană, pentru că în multe cazuri mămicile nasc printr-o cezariană de urgență, fără să își fi dorit neapărat acest lucru.  În cazul meu este și total neadevărată, deoarece, înainte de cezariana propriu-zisă, am trecut printr-un travaliu foarte dureros de peste 10 ore indus cu oxitocin, deci pot spune că deși nu am născut natural, am simțit din plin durerile nașterii (travaliul indus cu substanțe chimice este mult mai dureros decât cel care survine în mod natural- contracțiile sunt dese încă de la început și organismul neavând timp să se pregătească, resimte totul ca pe un șoc puternic).

Recomandarea mea pentru viitoarele mămici, ar fi să se informeze cât mai mult încă din timpul sarcinii și indiferent de tipul de naștere pe care îl aleg, să se pregătească psiho-emoțional pentru toate variantele posibile.

Foto: Naștere prin cezariană, preluată de aici

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 thoughts on “Mituri legate de nașterea prin cezariană

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: