Un loc nou pe săptămână #1- Muzeul Căilor Ferate

Primul articol din cadrul campaniei proaspăt lansate: Un loc nou pe săptămână! alături de copii are ca temă Muzeul Căilor Ferate. În continuare, jurnalul meu de mini-excursie.

muzeul cfr7.jpg

Adresă:

Calea Griviței, nr.193B (lângă Gara de Nord), Sector 1 București (accesul se face pe la peronul liniei 14).

Program de vizitare:

De Miercuri până Duminică: 10:00 – 16:00

Luni și Marți: închis

Tarife intrare:

4,00lei/persoană – adulți        

2,00 lei/persoană  pentru elevi, studenți, pensionari (Pentru micul P. nu am plătit nimic).

Exif_JPEG_420

Principalele  atracții

Personal mi s-au părut interesante biroul inginerului Anghel Saligny, compartimentele de tren de epocă sau tunelul și calea ferată.

muzeul cfr4.jpg

Însă pentru micul P. de departe cea mai importantă atracție (ca pentru toți copiii prezenți, de altfel) a fost diorama cu trenulețe aflată în sala principală a muzeului. Cu o lungime de 14 metri și un număr mărișor de trenuri (marfare de tot felul, tren de pasageri) este cea mai mare dioramă de la noi din țară și are un efect vizual puternic.

All-focus

Sunetul realist scos de locomotive, tunelurile, podurile și gările contribuie și ele la frumusețea acesteia. Micul P. a petrecut cea mai mare parte din timp dând ocol dioramei pentru a vedea trenurile din toate unghiurile.

Alte lucruri interesante: ceasuri de gară, machete de locomotive, panouri de comandă.

Impresii

Muzeul, deși mic, este primitor și childfriendly. Încă de la intrare ne-a întâmpinat o doamnă care ne-a explicat unde trebuie să achităm biletele și ne-a spus că avem voie să facem poze cu telefonul. De-a lungul dioramei sunt trepte din metal și bare  astfel încât și copiii mai mici să poată admira priveliștea fără să rupă spatele părinților de la atâta ținut în brațe.

All-focus

Știu că multe dintre piese au fost distruse în timpul unui bombardament din timpul celui de-al Doilea Răzbioi Mondial. Însă cu puțin efort cred că patrimoniul muzeal ar putea fi îmbogățit.  Poate chiar cu câteva locomotive reale, deși spațiul actual nu cred că ar permite-o. (Am zărit o singură locomotivă afară,însă nu am apucat să o explorăm pentru că micul P. a vrut să plecăm).

Deși accesul se face foarte ușor chiar din Gara de Nord (de la capătul peronului de la linia 14) nicăieri în gară nu există  măcar un indicator legat de muzeu. Chiar vorbeam cu D. că în studenție am făcut zeci poate sute de drumuri cu trenul fără să avem habar că gara adăpostește și un muzeu.

Recomandări

Sugestia cea mai evidentă este să combinați vizita la muzeu cu una în Gara de Nord. Admirați trenurile, panourile cu mersul trenurilor, peroanele și băncuțele. Puteți intra chiar și în vagoane, dacă vă asigurați de dinainte că trenul nu urmează să plece curând. (Noi era să o pățim, însă am renunțat să mai urcăm la timp). Însăși venirea și plecare trenurilor din gară sunt un spectacol în sine pentru ochișorii curioși ai copiilor.

Noi am fost duminică la prânz și deși au mai fost și alți vizitatori, nu mi s-a părut înghesuit sau aglomerat. Dacă aveți posibilitatea, puteți încerca o vizită dimineața sau în timpul săptămânii.

În concluzie, nu e un muzeu mare, deci nu vă va lua mult să faceți turul. Dar combinat cu Gara de Nord, poate deveni o ieșire faină de câteva ore (cu tot cu drum).  Dacă aveți un copil pasionat de roți, trenuri etc., nu îl ratați!

muzeulcfr6.jpg

Vă aștept cu impresii și completări!

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: