Nu sunt o mamă bună!

Nu sunt deloc o mamă bună! Ba dimpotrivă- sunt cea mai groaznică mamă din lume! Exact asta am simțit eu acum vreo lună și ceva (și nu doar atunci), când am fost cu micul P. în parc. După o porție zdravănă de alergat după bilă (o bilă pentru popice, pe care vrea să o folosim în loc de minge de fotbal), ne-am așezat pe o bancă și micuțul a înfulecat o banană. Odihnit, și-a luat lopețica în mână și a pornit hotărât spre nisip. Eu, relaxată, zic, în gândul meu- “numai bine, am timp să pun și marsupiul și rucsacul până ajunge el”. Așa că în timp ce îl priveam mândră cum merge sigur pe el și se îndepărtează cu pași mici dar totuși repezi, văd că la o intersecție, în loc să o ia spre groapa de nisip o ia fix spre…fântâna arteziană!

O chestie mare, plină cu apă și evident, foarte periculoasă! Mi s-a oprit inima instant, am băgat cea mai mare goană din viața mea,  și nu știu dacă aș fi ajuns la timp dacă o altă mămică nu l-ar fi oprit înaintea mea. Mulțumesc Lui Dumnezeu și mămicii extraordinare care a făcut un gest eroic deși nu îl cunoștea,  că nu a pățit absolut nimic.

Din acel moment, tot drumul până acasă mi-am oprit lacrimile în gât, mi-am mușcat buzele și am auzit non-stop în urechi șuieratul : Ești cea mai groaznică mamă din lume! Ești cea mai inconștientă, rea și idioată femeie care a avut vreodată un copil! Ești cea mai GROAZNICĂ dintre cele groaznice! Ar trebui să suni singură la Protecția Copilului să îi rogi să vină să îl ia, pentru că e clar că tu ești praf și oricine s-ar descurca de mii de ori mai bine decât tine!

De ce v-am povestit toată această întâmplare nefericită? Pentru că vreau să conștientizăm mai des că nimic nu e alb sau negru în viață. Nu vreau să  rămâneți cu impresia că ceea ce v-am povestit e un comportament ok. Dimpotrivă- e o mare prostie cum am procedat și eu mi-am învățat lecția pe calea cea mai dură.

Pentru mine, nu e prima dată când glasul frustrării îmi urlă în urechile minții- Nu ești o mamă bună!

De fiecare dată, când micul P. plângea neconsolat din cauza colicilor câte 1 oră mă simțeam groaznic. Aceeași etichetă mi-o puneam singură atunci când din varii motive, nu se încadra  în graficul pentru creșterea în greutate pe săptămâni sau pe luni . Ori când refuza mâncarea solidă. Sau o arunca, sau nu mai stătea sub nicio formă în scaunul de masă.

Tot groaznic m-am simțit de fiecare dată când cineva îmi spunea că X, Y,  sau Z au copiii care fac tot ceea ce nu face micuțul meu (mănâncă foarte bine, dorm toată noaptea,  merg în picioare de la 11 luni)

Pentru fiecare căzătură (din pat, sau împiedicat prin casă), pentru fiecare minut în care nu am fost lângă el, pentru fiecare moment în care am cedat oboselii/nervilor și am țipat, pentru fiecare clipă în care nu am fost 100% prezentă lângă el. Pentru toate mi-am făcut mustrări aspre de conștiință și am vărsat lacrimi amare.

Apoi mi-am dat seama că nu trebuie să facem o competiție din creșterea copiilor și că nu are niciun sens să mă îmbolnăvesc de inimă rea pt că copilului lui X are 12kg și al meu doar 9 jumate.

Orice mamă vrea să fie perfectă, să fie cea mai bună mamă din Univers. Însă, uneori mai dăm cu bâta în baltă rău de tot. Și atunci există două opțiuni- fie cădem în cea mai urâtă depresie (și credeți-mă că nu e deloc de dorit s ajungem acolo) fie încerci să te aduni și să mergi mai departe cu gândul că mâine vei fi mai bună. Mai calmă, mai responsabilă, mai informată.

După 1 an și 8 luni de crescut un suflețel de om, am ajuns la concluzia, că mai devreme sau mai târziu, toate  mămicile au momente în care simt că nu sunt mame bune. Și știți ceva? Cred că până la un punct, asta e în regulă și firesc. Pentru că înseamnă că ne pasă de copiii noștri și că vrem să facem totul perfect/cât mai aproape de perfecțiune pentru ei. Da, uneori nu ne iese deloc.  Dar asta nu înseamnă că nu ne-am străduit.

Cel mai important e să învățăm din greșeli și să nu uităm că mamele sunt și ele oameni.

Voi ați simțit vreodată că nu sunteți o mamă bună pentru puiul vostru?

Photo by Abigail Keenan on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: