Ora de la care nu trebuie să lipsească niciun elev!

 

Tot mai des auzim că generația noastră  e deja depășită de probleme și că speranța de mai bine stă în cea viitoare. Însă ce am putea face diferit astfel încât copiii noștri să fie mai bine formați pentru viață și să ia decizii mai bune decât noi? Răspunsul e relativ simplu- să ne analizăm atent, să găsim punctele slabe și să avem grijă să nu repetăm greșelile din trecut în educația vlăstarelor noastre.

Mai demult am scris despre o serie de abilități care nu se cultivă în școală și, prin urmare cad în sarcina noastră, a părinților. Însă, evident, asta nu e suficient. Este deja arhicunoscut faptul că sistemul românesc de învățământ are o sumedenie de hibe, că e învechit și că mai mult strică decât modelează mințile elevilor. Cu toate astea, fiecare dintre noi, indiferent de profesie, avem responsabilitatea de a încerca să aducem o schimbare cât de mică.

Eu, în calitate de asistent social, mereu am avut frustrarea că rolul acestei profesii nu e cunoscut în societate. Ba mai mult, imaginea asistentului asocial în mass-media e mai degrabă una plină de umbre. Chiar mă gândesc de multe ori ce noroc am avut. Până în semestrul doi din clasa a-12-a nu auzisem niciodată de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și habar nu aveam cine este și cu se ocupă un asistent social. Eu am fost norocoasă, însă nu putem lăsa hazardul să decidă viitorul generației tinere.

De aceea, ASproAS a inițiat un proiect minunat aflat deja la cea de-a șasea ediție: Ora de asistență socială în școli și licee în cadrul căruia, timp de  două luni (martie-mai) asistenți sociali și studenți vor cutreiera școlile și liceele din România pentru a face cunoscută activitatea asistentului social.

 

 

Cum se desfășoară ora de asistență socială

ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ poate fi furnizată în cadrul orei de dirigenție sau a orelor de psihologie, sociologie sau științe sociale în intervalul:  19 martie – 19 mai 2019.  

Timp de o oră, elevii  de gimnaziu (VI- VIII) respectiv de liceu (IX- XII) vor primi informații noi și utile despre o posibilă viitoare profesie dar și despre drepturi și servicii de care pot beneficia la un moment dat ei sau cineva din familia lor.

 

Contextele sociale în care trăiesc copiii și adolescenții sunt adesea generatoare de riscuri. Este necesar ca elevii să știe care sunt problemele pentru care pot solicita suportul unui asistent social, să înțeleagă ce tip de suport pot primi și unde sunt localizate serviciile sociale. (sursa: AsproAS)

Proiectul este finanțat de către ASproAS din Fondul de 2% strâns anul trecut. Dacă doriți să sprijiniți continuarea acestui proiect extraordinar, puteți direcționa cei 2% către Asociația Pro Asistență Socială până pe 15 martie completând această declarație.

ora de asistenta sociala1

De ce e  atât de importantă ora de asistentă socială

1.Pentru profesioniști

Contribuie la promovarea profesiei în rândul publicului larg (elevi, profesori, părinți etc.) creionând o imagine pozitivă și reală a asistentului social din România. Elevii  vor avea ocazia să cunoască pe viu un asistent social/ viitor asistent social, să îi pună întrebări, să afle detalii despre experiența acestuia.

De asemenea, din punctul meu de vedere este un prim pas în ceea ce ar trebui să însemne asistența socială din școli. Așa cum în cadrul instituțiilor de învățământ au început să fie angajați psihologi, în fiecare școală și liceu ar trebui să existe și un asistent social care să colaboreze cu echipa multidisciplinară (diriginte, director, psiholog, medic etc.) și să faciliteze accesul la diferite servicii din sfera sistemului de protecție socială.

2.Pentru elevi și părinți

Așa cum am amintit deja, elevii (și prin intermediul acestora, părinții lor) vor afla informații  care nu sunt predate în cadrul niciunei materii dar care pot face diferența într-o situație de criză.

 

În clase avem trei categorii de elevi. Cei care vor avea nevoie de suportul asistenților sociali, cei care vor investi în servicii sociale (prin taxe și alte resurse personale) și cei care vor furniza servicii sociale prin alegerea oricărei profesii care este acum parte din echipa de intervenție a serviciilor sociale – asistenți sociali, psihologi, juriști, educatori, manageri. (sursa: idem)

Indiferent de care parte a baricadei se vor situa, este bine să cunoască asemenea detalii de la o vârstă cât mai fragedă. Aflând care sunt problemele pentru care pot cere suportul unui asistent social, unde sunt localizate serviciile sociale și cum pot contacta un astfel de profesionist, tinerii vor fi mai pregătiți în cazul confruntării cu o situație de criză, de exemplu. Ca să dau un exemplu concret, poate nu mulți știu că există centre și adăposturi destinate victimelor violenței domestice sau servicii de suport destinate persoanelor toxico-dependente.

De asemenea, să nu uităm că organizațiile de asistență socială, în special prin intermediul sectorului non-guvernamental sunt cel mai mare furnizor de oferte de voluntariat. Iar adolescenții au această energie incredibilă pe care, dacă o direcționează spre un scop bun, pot face lucruri uimitoare.

ora de asistenta sociala2

Sursă fotografii: pagina de facebook Ora de asistență socială

Cum te poți implica

  • Devino profesor pentru  o zi!

Sau pentru mai multe :). Dacă ești asistent social sau student la Facultatea de Asistență socială poți împărtăși din experiența ta profesională (ori din cadrul stagiilor de practică și voluntariat). Tot ceea ce trebuie să faci e să te înscrii pe site-ul ASproAS (completând acest formular) și să contactezi o școală prezentându-i  directorului această inițiativă.  Asociația Pro Asistență Socială pune la dispoziție în mod gratuit tricouri inscripționate și materialele necesare pentru susținerea orelor precum și suport în ceea ce privește încheierea acordurilor cu școlile etc.

  • Chemă-ne în școala ta sau în cea a copilului tău!

Ești profesor la o școală gimnazială sau la liceu sau ești părinte și ai un copil elev în clasele VI- VIII sau IX- XII  și crezi că ar fi  util să afle mai multe serviciile sociale și tipul de suport pe care îl oferă un asistent social într-un cadru relaxat și prietenos de la un practician în domeniu?

O poți contacta chiar acum pe Mădălina Manea, coordonatorul acestui proiect la adresa: asproas2013@gmail.com   pentru a afla mai multe detalii.

Pentru a vă da mai bine seama de seriozitatea dar și de impactul puternic al acestui proiect vă îndemn să citiți raportul de anul trecut privind Ora de asistență socială. Eu vă spun doar atât: două sute de ore livrate de oameni pregătiți în domeniu în 34 de județe de care au beneficiat peste 7000 de elevi.

Susține și tu ora de asistență socială  – un curs de la care nu ar trebui să lipsească niciun elev!

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: