Organele de simț- jocuri și activități educative

Cea mai recentă temă pe care am abordat-o cu micul P. a fost cea despre organele de simț. Dacă urmăriți si contul de Instagram probabil deja bănuiți despre ce e vorba, pentru că din fericire acolo am reușit să postez în timp real o parte dintre activități.

Această temă a fost ceva mai ușoară decât cea despre continente. Nu mai revin la pașii premergători pregătirii unei lecții, i-am prezentat în detaliu aici.

Deși, la fel ca data trecută, am avut și un orar de activități, am decis să nu îl mai postez, deoarece a suferit mai multe modificări pe parcurs și prefer să vă povestesc doar despre activitățile pe care le-am pus în practică.

 

 

 

1.Introducere noțiuni generale

colaj organe de simt 1.jpg
1.Joc de rol cu organele de simț 2. Pepene -pentru gust 🙂 3. Cutie senzorială  4. Puzzle-uri cu urechi de animale

 

Aici am vorbit despre cele cinci simțuri și am încercat ca prin diverse activități să fac legătura cu organul de simț corespondent (ochi- văz, ureche- auz etc.). Mai întâi am citit despre fiecare dintre ele , l-am rugat pe micul P. să îmi arate unde îi sunt ochii, nasul, gura, urechile.

L-am ajutat să  le scrie denumirile pe tăbliță cu litere magnetice și am sortat cartonașele Montessori – Cele 5 simțuri. Ca activitate de crafting, am decupat și lipit organele de simț pe o față.  De asemenea, am făcut un joc de rol realizând un personaj din fiecare organ de simț (pe un bețișor colorat am lipit o imagine cu respectivul organ). Apoi fiecare personaj descria un obiect din perspectiva lui – cum arată, cum miroase, cum se simte la atingere etc. (sursa de inspirație pentru acest joc fain am găsit pe blogul ursuleților năzdrăvani).

 

Activitățile pe scurt:

 • Citit despre organele de simț
 • Cartonașe cu fiecare organ de simț
 • Pictat și colorat organele de simț
 • Decupat și lipit organele de simț pe o față de băiețel
 • Scrierea denumirii organelor de simț și a simțurilor corespunzătoare cu litere magnetice

 

 

 

2.Activități specifice pentru fiecare organ de simț

 

colaj organe de simt 2
1. Căpșuni – tot pentru  gust 🙂 2. La oftalmolog 3. Parfum home-made 4. Scriem cu litere magnetice (și asociere cu cartonașele corespunzătoare)

 

Aceste activități s-au derulat de-a lungul unei întregi săptămâni- fiecare zi fiind dedicată unui simț.

Pentru piele și pipăit am realizat o cutie senzorială în care am pus obiecte de diferite texturi (o perie aspră, o scoică, o castană, o eșarfă moale etc.) iar micul P. trebuia să ofere detalii despre cum se simt la atingere  în timp ce le pipăia fiind legat la ochi.

Pentru simțul văzului am discutat despre culori și forme și am închis ochii ca să înțeleagă mai bine conceptul de a vedea sau a nu vedea. De asemenea, am simulat o vizită la medicul oftalmolog. Și apoi am făcut un joc de memorie- dintr-o serie de obiecte prestabilită (mașinuțe în cazul nostru) P. trebuia să recunoască (după ce a ținut ochii închiși câteva secunde și eu am luat câteva jucării)  ce obiect lipsește.

La capitolul auz ne-am pus talentul la încercare cu instrumentele muzicale avute la dispoziție (tobă, fluier, xilofon) și apoi am făcut mini-puzzle-uri cu animale și urechile lor.

Pentru gust am jucat celebrul joc – recunoaște alimentul după gust și am realizat o hartă a limbii cu cele patru gusturi principale (amar, acru, sărat și dulce).

Iar pentru miros am jucat din nou jocul cu ghicitul alimentelor (de data asta după miros) am mirosit parfumuri și chiar am încercat să realizăm unul din apă și petale de trandafiri.

 

 

Activitățile pe scurt:

 • Cutia senzorială- joc de recunoscut obiecte
 • Cartonașe Montessori- Organele de simț
 • Sticla de parfum
 • Puzzle cu urechi
 • Joc cu creioane colorate
 • Recunoaște alimentul după miros
 • Recunoaște alimentul după gust
 • Vizita la oftalmolog

 

 

 

3.Recapitulare

colaj organe de simt recapitulare.jpg
1. Ciuperci (gustul neutru) 2. Harta gusturilor principale pe o limbă din carton 3. Felinar aprins 4. Joaca cu diferite obiecte și texturi

 

La acest capitol nu am avut o recapitulare propriu-zisă, pur și simplu am repetat diverse noțiuni atunci când s-a ivit ocazia. De exemplu, am vorbit despre culori, lumină și întuneric atunci când bunicul i-a făcut un felinar din dovleac. Sau despre gustul neutru atunci când micul P. m-a ajutat la decojit câteva ciuperci  și tot așa :).

 

 

 

Materiale utilizate

 • Aracet, lipici,  și  foarfecă
 • Hârtie glasată
 • Bețișoare de lemn colorate
 • Carton colorat
 • Acuarele și creioane colorate
 • Petale de trandafir
 • Apă și borcan transparent
 • Diverse alimente pentru gust
 • Diverse alimente pentru miros
 • Litere magnetice
 • Coli simple și coli de desen
 • Obiecte de diferite texturi pentru pipăit

 

 

Cărți și resurse

 

Simțurile de Jinny Jonson

Cartonașe Montessori -Cele 5 simțuri (editura Gama)

Prima mea enciclopedie- Corpul uman (editura Gama)

 

 

Pentru mai multe articole, idei și materiale gratuite, vă recomand să vă înscrieți la newsletter-ul: Noutățile Unicornului!

 

 

Concluzii și recomandări

 1. Nu trebuie mereu să faci multe activități pentru a fixa anumite noțiuni. De data asta, noi am făcut relativ puține și totuși, micul P. le-a reținut  repede.
 2. Deși sunt un pic mai dificil de pus în practică, jocurile de rol pot fi o modalitate grozavă de învățare.
 3. Flexibilitatea  și adaptarea din mers rămâne o constantă a lecțiilor noastre (mai ales că ultima parte a lecțiilor s-a desfășurat la bunici și chiar am improvizat un pic recuzita pentru unele activități. E utopic să speri că totul se va  derula pe ceas fix în ordinea gândită de tine. Și cumva, cred că tocmai în asta constă frumusețea HS- copilul învață atunci când e pregătit și interesat în propriul său ritm.

 

Sper că v-a fost de folos experiența noastră și vă aștept cu sugestii și idei în comentarii 🙂

 

P.S. Toate fotografiile din acest articol sunt din arhiva personală și nu pot fi în niciun fel  preluate utilizate de către terțe persoane.

 

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: