Până la ce vârstă e bun laptele matern?

Urmează Paștele, o perioadă în care de obicei ne revedem cu multe rude din cadrul familiei extinse și e rost de multe sfaturi și discuții. Așa că m-am gândit să readuc în prim-plan un subiect drag mie – alăptarea prelungită, adică alăptarea copilului după vârsta de 1 an.

În ultimul timp, văd tot mai des pe grupurile de Facebook mămici neliniștite sau confuze: “Mamă zice că după 1 an laptele e apă chioară. Are dreptate?” sau “Copilul nu prea mănâncă și X mi-a zis că odată ce am început diversificarea, pot să îl înțarc”. Din toate aceste întrebări, rezidă una singură: “Până la ce vârstă e bun laptele matern?” Cel mai bun răspuns este și va fi mereu : “Până la ce vârstă vrea copilul!”

Organizația Mondială a Sănătății recomandă mamelor să alăpteze minim 2 ani, dar nu spune care este maximul, adică când e musai să înțărcăm copilul. Pentru că acest proces implică mai mult decât hrănire- odată cu laptele copilul primește iubire, alint, siguranță. De aceea, e bine să se termine atunci când atât mama cât și copilul se simt pregătiți. Dacă, din diverse motive, nu puteți/doriți să mergeți pe auto-înțărcare, cea mai indicată este o înțărcare blândă cu minime efecte negative asupra copilului, așa cum explică dr. Ilinca Tranulis pe blogul Ruxandrei Luca.

Dat fiind că am lămurit întrebarea (sper), aș vrea să scriu acum despre câteva dintre cele mai populare sfaturi primite dar și despre cele mai mari beneficii legate de alăptarea copilului de peste 1 an . Micul P. are puțin peste 16 luni 37  luni și este în continuare alăptat (într-un proces lent de înțărcare blândă, dar alăptat) așa că rândurile care urmează sunt izvorâte din experiența ultimilor 2 ani.

Așadar, la ce anume să vă așteptați dacă doriți să continuați povestea frumoasă a alăptării și după aniversarea de 1 an? Răspuns: Întrebări și sfaturi (nu neapărat potrivite). Atât de la rude/apropiați cât și de la persoane mai puțin cunoscute.

 • În primul rând, veșnica întrebare: “De ce mai alăptezi încă ? Nu mănâncă mâncare?” sau varianta și mai horror: “De asta nu mănâncă, fiindcă îl alăptezi.”  Să nu uităm că sânul mamei e mult mai mult decât o simplă sursă de hrană. Și dacă îl vei înțărca ca să mănânce mai bine solide, e foarte posibil să mănânce la fel de puțin ca înainte.
 • “Îl alăptezi degeaba, laptele după 1 an nu mai e bun!” De ce? Până la 6 luni/ 1 an era aur curat și acum brusc e apă chioară? Să fim serioși, e doar un alt mit în alăptare.  Laptele matern e la fel de bun pentru un toddler de 1 sau 2 ani cum este pentru bebeluș de  câteva luni. Din nefericire, există chiar și medici care cred în acest mit și nu habar de site-uri ca e-lactancia.org pe care pot verifica dacă medicamentele prescrise sunt sau nu compatibile cu alăptarea.
 • “O să devină prea mămos”, iar dacă e băiat-  varianta hard: “O să îl traumatizezi pe viață”. Eu cred că alăptarea creează o legătură frumoasă și puternică mamă-copil, iar pe termen lung  copilul va deveni un adult echilibrat și independent. Partea cu traumatizatul nu mi s-a spus direct, am citit-o pe grupul de alăptare. Copiii sunt mult mai inocenți decât credem noi și un băiețel alăptat peste  vârsta de 1 sau 2 ani nu se va se raporta inadecvat la sânii altor femei peste ani.

Și dacă nu mă credeți, vă las mai jos, o întâmplare petrecută recent care ilustrează perfect ideea de mai sus.

Acum câteva luni, purtam o discuție la ore târzii cu micul P. care nu voia deloc să adoarmă. Dintr-una într-alta, dau să îl pup. El, mofturos,  se zbate zicând că nu-i place pupatul.

-De ce mami? Pupatul e dragoste, așa îți arăt eu că te iubesc.

-Nu, pupatul nu e dragoste. zice el hotărât. Dragostea e altceva.

-Ce anume? întreb eu intrigată.

Dragostea e  țiți.

No comment.

 • De asta nu poate sta cu nimeni altcineva- e prea dependent de tine. Pe măsură ce crește, va putea să petreacă tot mai mult timp și cu alte persoane. Chiar dacă faptul că este alăptat necesită mai mult prezența ta, cât timp pentru  tine, ca mama este OK acest lucru, nu înțeleg de ce alții fac o problemă din asta.
 • O să te epuizeze de tot cu atâtea treziri noaptea pentru alăptat. Într-adevăr, trezirile nocturne dese  sunt foarte obositoare. Dar cred că faptul că sunt încă alăptați fac  de fapt, în unele cazuri, nopțile mai ușoare. Gândiți-vă la un bebe/toddler extrem de agitat din cauza erupției dentare sau a unei răceli- de trezit oricum s-ar trezi des, dar  cu sânul mamei găsește mult mai ușor alinare și adoarme la loc mai repede.
 • O să vezi priviri curioase în public. Încă nu mi s-a întâmplat asta (probabil și pentru că în public eu alăptez doar în sistemul de purtare) dar am auzit experiențele altor mămici. Deși e o imagine absolut normală să vezi un toddler cu un biberon în parc, același copil la sânul mamei devine brusc o imagine ciudată pentru mulți. Încă mai avem de lucru la capitolul acesta ca societate, dar eu cred că pe viitor va fi mai bine.

Partea plină a paharului- și corectă din punct de vedere științific

 • Rămâne o sursă bogată de nutrienți. Laptele matern, indiferent de vârsta copilului alăptat conține vitamine și nutrienți necesari dezvoltării acestuia.

beneficii lapte matern.jpg

Foto: Nutienti lapte matern, preluată de aici
 • Dezvoltarea vorbirii. Copiii își dezvoltă maxilarele și dinții mai bine prin tehnica suptului la sân decât prin cea a suptului din biberon. (detalii în articolul de aici)
 • Hidratarea pe timp de boală. E cunoscut faptul că atunci când sunt bolnavi, copiii tind să refuze hrana solidă, astfel încât laptele matern rămâne singura sursă de hidratare și hrană.
 • Imunitate– deoarece s-a dovedit că laptele matern după 1 an conține mai mulți anticorpi față de laptele matern din primul an de viață. (citiți mai multe despre imunitate și alte beneficii ale laptelui matern pentru toddleri aici)
 • Somnul la sân rămâne cel mai dulce. Ce poate fi mai frumos pentru o mămică decât să își vadă puișorul adormit lipit de ea?

Alăptați cu drag, e importantă fiecare picătură (indiferent de vârsta copilului)!

lapte matern.jpg

Foto titlu : Alăptarea după vârsta de 1 an prelată de aici

P.S. Pentru a vă pregăti psihologic și pentru alte tipuri de sfaturi binevoitoare, vă recomand să citiți și articolul :

Prima dată mamă? Ghid de supraviețuire atunci când ești asaltată de sfaturi

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

6 thoughts on “Până la ce vârstă e bun laptele matern?

 1. Cred că singurele persoane care pot decide până când e bine să se mănânce de la sân sunt mama și… copilul. În rest, toată lumea e păreroloagă… 🙂

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: