Un loc nou pe săptămână #4 : Parcul Luigi Cazzavillan

 

Campania mea de suflet în care povestesc despre locurile faine pe care le puteți vizita alături de cei mici continuă astăzi cu primul obiectiv în aer liber: Parcul Luigi Cazzavillan. Este un loc pe care îl știu din timpul facultății (îl traversam deseori ca să ajung la unul dintre sediile în care aveam seminarii). Recent, am ajuns mai des deoarece este unul dintre parcurile sectorului 1 în care se află două containere pentru donații .

All-focus
Containere pentru donații

Adresă:

La intersecția străzii Transilvania cu strada Luigi Cazzavillan, sector 1, București.

 

Program de vizitare:

Parcul este închis noaptea, așa că poate fi vizitat doar în timpul zilei ( din nefericire am uitat să verific exact până la ce oră este deschis, cred că în jur de 21:00 / 22:00).

 

Tarife intrare:

Fiind un parc public, accesul este gratuit.

 

Principalele atracții

 

 

All-focus

Cu siguranță, cel mai important obiectiv este fântâna arteziană de piatră din centrul parcului. Piesa centrală a complexului statuar este bustul lui Cazzavilan așezat pe o coloană împodobită cu ornamente și înconjurată de trei  îngeri/copii înaripaţi. Băncile din piatră care o mărginesc completează în mod armonios atmosfera solemnă, de epocă.

 

Fântâna a fost  construită în anul în anul 1905 de sculptorul Filip Marin (elev al lui Frederic Storck) și încă emană o parte din farmecul de odinioară, fiind  funcțională și în prezent. Dar cine a fost acest Luigi Cazzavillan? Iată ce lămuriri aduce Wikipedia:

 

 

Luigi Cazzavillan (1852, Arzignano, Italia – 24 decembrie 1903) a fost un ziarist român de origine italiană, care în anul 1884 a fondat ziarul Universul. După ce a luptat ca voluntar în armata lui Giuseppe Garibaldi, a venit în România în anul 1877, în calitate de corespondent de război al unor ziare italiene.

Pentru copii, există două locuri de joacă amenajate- cu tobogane și zone de cățărat  dar și mici poienițe în care se pot juca liber sau cu mingea etc. Umbra arborilor de tuia, aleile înguste și elegante (chiar simetrice) dau un farmec aparte acestui loc pe care vi-l recomand cu drag.

 

Impresii

Este un parc mic, dar cochet în care puteți petrece câteva momente plăcute alături de cei mici. Noi am fost mereu seara și era destul de animat,  fără să fie foarte aglomerat. Mie îmi place să îl consider o mică bijuterie, încadrată perfect într-un peisaj cu case vechi (din nefericire multe dintre ele abandonate sau lăsate în paragină). Cred că vizita în parc poate fi oportunitate bună dea îmbina distracția (de la locul de joacă) cu frumusețea (a naturii și a fântânii) și cu acțiunile de caritate (dacă aduceți haine pentru containerele cu donații).

Mai multe poze realizate de un profesionist puteți vedea aici.

 

 

Recomandări

 

All-focus

Vă recomand să aveți cu voi  o sticlă de apă (țâșnitoarea existentă nu mai funcționează)  și eventual cu o păturică dacă vreți să stați direct pe iarbă. De asemenea, este bine să aveți în vedere faptul că parcul nu este deschis non-stop și noaptea se închide. (Deci nu veniți după 21:00 fiindcă e posibil să nu mai fie deschis).

Dacă aveți mai mult timp, puteți combina vizita în parc cu o plimbare pe jos prin zonă pentru a admira clădirile istorice (de data asta ceva mai bine întreținute precum catedrala romano-catolică Sfântul Iosif sau Muzeul George Enescu/ Palatul Cantacuziono) sau, de ce nu, prin parcul vecin mult mai celebru: Cișmigiu.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: