Pașaportul pentru copii- experiența noastră de 5 minute

În sfârșit, ne-am luat inima în dinți să ne gândim la excursii/concedii în afara țării alături de micul P.

Lucrurile s-au aranjat, în septembrie sper să trecem granița însă mai aveam de rezolvat o singură problemă. Indiferent de vârstă, copilul nu poate merge în străinătate (fie că e însoțit de ambii părinți sau nu) fără pașaport.

Așa că ne-am pus pe căutat și am aflat cu bucurie că serviciul de pașapoarte din București are deschise puncte de lucru și în câteva dintre marile mall-uri: Sun Plaza, Mega Mall și Park Lake.

 

 

Programarea online

Deja ne gândeam cu groază cum o să pierdem o zi întreagă la cozi infernale cu un copil neastâmpărat de 3 ani jumate după noi. Din fericire, soțul a avut o idee genială: să facem o programare online. (El deja avea la activ o experiență pozitivă cu tipul astă de programări pentru că luna trecută și-a schimbat permisul auto). Dat fiind că acolo totul a mers ok, am zis să încercăm și pentru pașaport. Am fost programați cam peste o săptămână- lunea trecută la 09:40.

 

 

Cum a decurs totul

Zis și făcut. La 09:30 eram în fața ghișeului cu numărul 7 (așa cum indica programarea). Era o coadă maaare (mai ales la eliberări). Peste tot părinți cu copii, mulți bebeluși, un pic de agitație. M-am cam speriat și mă gândeam că tot la bon de ordine și așteptat cu orele o să ajungem și noi. După vreo 2 minute un domn tânăr iese din biroul 7 și ne întreabă dacă suntem cu programarea online de la 09:40. După ce îi răspundem afirmativ, ne cheamă înăuntru.

Acolo predăm actele, îi face poză lai Pavel și semnăm o declarație. Apoi primim bonul cu care să venim pentru a lua pașaportul peste fix 10 zile lucrătoare. După ce ieșim mă uit la ceas – 09:37. Deci totul a durat cinci minute pe ceas. As simple as that.

 

 

Tips and tricks ca totul să meargă uns

 

 

Taxa de pașaport plătită de dinainte

În afară de certificatul de naștere al copilului și buletinele părinților (toate în original) trebuie să aveți și chitanța taxei de pașaport (în cazul nostru 243 ron pentru un pașaport simplu pe 3 ani). Este bine de știut că în Park Lake această taxă poate fi plătită la automatele CEC de la nivelul -2 al clădirii. (noi am plătit-o cu câteva zile înainte că să scăpăm de o grijă în plus în ziua Z și tare bine am făcut).

 

Îmbrăcămintea și încălțămintea copilului

Pentru poză, copilul va sta cu spatele la un perete, pe un fundal alb. Deci este foarte recomandat să îl îmbrăcați cu o culoare care să iasă în evidență, în niciun caz în alb (P.  a avut o cămășuță bleu și a fost ok, dar aveam și un tricou roșu de rezervă în caz de ceva).

De asemenea, P. a fost pus să stea în picioare pe un scaun pentru a ajunge la înălțimea obiectivului camerei de fotografiat. Așa că e bine să îi încălțați pe cei mici cu ceva cât mai ușor de descălțat.

Aceasta a fost experiența noastră- una în care totul a mers ca la carte și în care tehnologia (programarea online) chiar a funcționat exemplar. Știu că nu mereu e așa dar sper ca informațiile din articol să ajute și alți părinți să treacă mai ușor prin acest proces.

 

P.S. Pe 20 19 august mergem să ridicăm pașaportul, așa că revin curând și cu impresii despre cum a mers treaba la capitolul ăsta.

 

UPDATE ELIBERARE PAȘAPORT

 

Exif_JPEG_420

Azi am fost să ridic pașaportul micului P. (slavă Domnului, la eliberări nu mai e obligatorie prezența ambilor părinți).

Cu totul neașteptat (mai ales că pe 15 și 16 august nu s-a lucrat) am stat la coadă doar 10 minute.

Da, a mers extrem de repede și aici. Să vă spun cum am procedat eu. Văzusem de data trecută ce coadă maare era dimineața așa că am zis să încerc după prânz.

Am ajuns  puțin peste 12:00 și, așa cum vă spuneam, în 10 minute am rezolvat totul.

 

 

Sunt 3 ghișee însă înainte să ajungi la unul dintre ele vine cineva care îți preia actele (bilețelul primit la depunere, certificatul de naștere al copilului, buletinul părintelui însoțitor) și apoi ești chemat prin strigare. Semnezi electronic și gata.

Deci, concluzia mea, dacă vreți să stați cât mai puțin la coadă și la eliberări, mergeți după prânz (eventual atunci când aveți pauză de masă la muncă) pentru că după 12:00 mi se pare mai puțin aglomerat.

 

Voi ați făcut până acum pașaport micuților voștri? Ce experiențe ați avut?

 

 

 

Photo titlu by Ray Kacaribu on Unsplash
Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: