Petrecerea de baby shower sau cum poți face o surpriză de neuitat unei viitoare mămici

Știu că în România acest termen din limba engleză are încă semnificații vagi și pe alocuri confuze. Recunosc că și eu am auzit de el pentru prima dată de la o fostă colegă de facultate, youtuber-iță pasionată care povestește într-un filmuleț despre petrecerea surpriză pe care i-au făcut-o prietenele ei atunci când era însărcinată.

Încă de la început, mi-a plăcut foarte mult ideea și îmi doresc foarte mult ca această tradiție să prindă și la noi- o să vă explic imediat și de ce. Aveam de mult timp în plan să scriu despre acest subiect, însă am tot amânat din diverse  motive. Declicul a venit când am citit o știre în care un personaj monden de la noi organiza o petrecere fastuoasă în cinstea viitorul său bebeluș. Lucrul care m-a frapat a fost că în opinia ei (sau poate a jurnalistului care a scris articolul?) considera acel eveniment o petrecere tip baby shower. Lucru cât de poate de neadevărat- o să vă povestesc în cele ce urmează în ce constă mai exact un baby shower și o să înțelegeți de ce :).

 

 

Cum a apărut baby shower?

Este o petrecere-surpriză  (sau mai degrabă întâlnire, pentru că în sensul românesc al cuvântului petrecere de obicei intră și muzica) pe care rude și prietenele apropiate ale unei viitoare mămici o organizează cu ocazia venirii pe lume a puiului de om între lunile a-7-a și a-8-a de sarcină.

Are o tradiție extrem de veche, care se întind până în India, Grecia și Egiptul Antic.

În prezent, se pare că este o practică foarte populară în America de Nord și în țările din Europa de Vest care deja consideră această petrecere ceva tradițional. În România și țările est-europene, există o superstiție care chiar spune că nu e recomandat să cumperi cadouri pentru un bebeluș care nu s-a născut încă (toate darurile fiind asimilate petrecerii botezului).

 

 

În ce constă mai exact acest eveniment?

 • Prietenele apropiate și rudele, în special cele de gen feminin se organizează din timp alegând o dată și o locație accesibilă pentru toată lumea (aici clar va fi necesară și complicitatea cuiva foarte apropiat- eventual a soțului graviduței pentru care se organizează, mai ales dacă locul ales este chiar acasă la ea).
 • Se alege o temă și se cumpără (din contribuția tuturor participantelor ) / se confecționează câteva decorațiuni tematice (gen baloane, șervețele, mesaje frumos decorate în culoarea evenimentului)
 • Se discută o listă de posibile cadouri și fiecare alege ce ar vrea să ia, pentru a nu risca să apară duplicate inutile (3 truse de unghii, body-uri de o singură mărime etc.)
 • Se alege un meniu și fiecare aduce câte ceva ( gătit/cumpărat)
 • Se pot gândi diverse activități distractive în ton cu evenimentul.

 

 

 

 

De ce cred că este binevenită organizarea unui baby shower și la noi:

 • 1.Tehnologia medicală a evoluat foarte mult, astfel încât eventualele probleme pot fi identificate din timp și nu mai există motive pentru care să nu ne bucurăm din toată inima pentru bebe încă de dinainte de venirea sa pe lume  (sigur că există și excepții, că oricând pot apărea și complicații, dar trăind în angoasă ratăm chiar cele mai frumoase momente ale sarcinii)
 • 2.Majoritatea părinților din România deja au renunțat la superstiția de nu cumpăra nimic înainte de a se naște bebe. Lucru și normal de altfel, că doar nu stă nimeni să alerge după scutece și body-uri după ce iese din maternitate.
 • 3.După naștere, oricum majoritatea rudelor vor să îl vadă pe micuț și să îi dăruiască ceva, spre disperarea proaspeților părinți. Cred că toată lumea ar fi mult mai relaxată dacă darurile ar fi date dinainte (așa mămica are timp să spele și să calce hăinuțele, să le sorteze pe mărimi etc.) iar întâlnirea cu rudele se va face la botez.
 • 4.Tendința generală este ca la botez să se ofere bani, iar cadourile oferite la 2-3 luni după nașterea copilului e posibil să fi fost deja cumpărate de părinți.
 • 5.Viitoarea mămică, mai ales dacă e la prima sarcină, pe măsură ce termenul se apropie începe să își facă tot felul de griji, de idei, de angoase. Cred că pe oricine ar ajuta mult din punct de vedere psiho-emoțional o întâlnire de suflet cu oameni dragi, alături de care să se simtă în siguranță, iubită și sprijinită.
 • 6. Este un prilej minunat de cultivare a empatiei, de bucurie, de solidaritate, de a ne reaminti că a crește copii nu e o competiție, ci un lucru care ar trebui să ne unească.

 

 

 

Idei de cadouri pentru petrecerea de bay shower

fiesta-baby-shower-decoracion-globos-3

 

Andra are un video special dedicat acestui subiect , care mie mi s-a părut extrem de util. Mai jos găsiți alături de ideile ei și sugestiile mele:

 • Hăinuțe : body, salopete, șosete, păturică,
 • Scutece
 • Prosop și termometru de baie
 • Jucării : zornăitoare,  jucării pentru dentiție
 • Albumul bebelușului și mulaj din ghips pentru talpă și palmă
 • Album de poze
 • Cărți de parenting
 • Sistem de purtare
 • Pernă de alăptat
 • Lampă de veghe
 • Carusel muzical
 • Trusă de tăiat unghii

 

 

Tips and tricks pentur un baby shower reușit

Vă las mai jos concluziile mele după ce am organizat un baby shower pentru prietena mea 🙂

 1. Organizează din timp (măcar o săptămână-două înainte)
 2. Ia legătura cu toate persoanele pe care vrei să le inviți și apoi adunați-vă într-un grup de Facebook sau whatsapp pentru a comunica mai ușor
 3. Pregătește-te pentru neprevăzut, schimbări de ultim moment etc.
 4. Dacă ai cum, implică și viitorul tătic în organizare
 5. Scrie mesaje care să încurajeze viitoarea mămici și după ce petrecerea s-a încheiat

Vouă cum vi se pare ideea de baby shower? Cum ați reacționa dacă cei dragi v-ar organiza o astfel de petrecere? Voi ați face un astfel de gest pentru cineva apropiat?

 

Sursa foto titlu: Thinkstock
Sursa foto text: aici

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: