Practica de specialitate în asistență socială (sugestii pentru studenți, coordonatori și profesori)

Îmi amintesc și acum de fiecare stagiu de practică din timpul facultății. La stat sau în mediul privat– din toate am avut de învățat câte ceva și sunt convinsă că au contribuit la formarea mea profesională.

 

M-am gândit să scriu despre practică, pentru că mi se pare un pas esențial în formarea viitorului asistent social. Informațiile teoretice rămân doar concepte seci fără realitatea din teren în care să le aplici.  Nu știu cum e în alte părți (sau acum) dar pe vremea mea, fiecare grupă de studenți avea desemnat un profesor coordonator și își alegea în funcție de interes un loc de practică pentru  întreg semestrul.

La instituția aleasă era așteptat de un asistent social pe post de coordonator/ îndrumător de practică. Acesta îi prezenta instituția, proiectele, modul de lucru etc. (Dacă acum se întâmplă altfel, am marea rugăminte să povestiți în comentarii cum au loc stagiile de practică din prezent).

 

 

La finalul semestrului susțineam un colocviu în care  predam  “jurnalul de practică” și povesteam ce am făcut efectiv la acea instituție. Era cel mai ușor examen și nu se punea vreun accent deosebit pe el. Parțial, înțeleg de ce . Însă cred că aceste stagii ar putea deveni și mai utile, cu câteva modificări. Așa că iată ce mi-ar fi plăcut mie să  se întâmple la stagiile de practică (sugestii pentru studenți, profesori și coordonatori). P.S. Aici este articolul în care am povestit ideile mele privind ce cred că ar trebui studiat în facultate.

 

 

 

Recomandări pentru studenți

 • Alege întotdeauna locul de practică în funcție de interesele profesionale, nu de simpatii (adică dacă vrei să afli mai multe despre cum se lucrează la stat, du-te la DGASPC, nu la asociația X,  pentru că acolo merge prietena ta cea mai bună). Valabil și invers, evident.
 • Ia foarte în serios stagiul de practică- nu doar înveți chestii practice, ci deja îți formezi o rețea profesională. Ia date de contact ale profesioniștilor cu care interacționezi la practică, s-ar putea să te ajute pe viitor.
 • Nu te rezuma la prezentarea coordonatorului. pune întrebări suplimentare, află tot ce e de aflat.
 • Citește legi și norme de aplicare pentru a înțelege modul după care funcționează locul în care mergi.
 • Nu te sfii să mergi pe teren. Ia cât de mult poți contact cu beneficiarii, învață cât poți din interacțiunea cu ei. Și cel, mai important, gândește-te dacă ți-ar plăcea să lucrezi pe viitor cu acea categorie de beneficiari.
 • Dacă constați nereguli în instituție sau îndrumătorul nu se comportă etic, vorbește cu profesorul coordonator.
 • Dacă îți e teamă vreun moment pentru siguranța ta, vorbește cu coordonatorul și chiar cu profesorul dacă nu se rezolvă.

 

 

 

Recomandări pentru profesori

 • Încurajați studenții să aleagă locurile după interes
 • Vizitați locurile de practică înainte de a trimite acolo studenții și vorbiți cu îndrumătorii, explicați-le pe scurt ce așteptări există de la ei din partea facultății
 • Țineți permanent legătura cu studenții și îndrumătorii
 • Oferiți-le studenților modele de jurnale de practică mai complexe pentru a-i stimula să se implice cât mai mult (nu doar ce a făcut și atât ci și  informații despre instituție, coordonator (ce treaptă are, de exemplu) legislație, beneficiari, proiecte derulate, număr de beneficiari, moduri de lucru etc.).

 

 

 

Recomandări pentru coordonatorii din instituții

 

 • Fiți deschiși la întrebările studenților
 • Nu denigrați profesia în fața lor (pentru că nu știți câte aripi puteți tăia cu veșnicul- de ce vreți să fiți asistent social, nu știți ce salarii mici sunt? )
 • Povestiți-le din experiența dumneavoastră, încercați să le fiți model și sursă de inspirație
 • Nu fiți dezamăgiți dacă studenții nu sunt receptivi sau foarte interesați- poate pur și simplu nu rezonează cu acea categorie de beneficiari
 • Informați profesorul dacă apar probleme (studenți care nu mai vin etc.)
 • Permiteți-le studenților, în măsura în care e posibil să vă însoțească pe teren și să aibă contact direct cu beneficiarii
 • Nu uitați de normele etice de conduită (aveți grijă că și studenții le știu înainte să discute cu beneficiarii)
 • Dacă observați că studenții au lacune mari într-un anumit domeniu, oferiți-le resurse (spuneți-le ce să citească  etc.)
 • Încercați să lucrați cu grupe cât mai mici de studenți o dată pentru a oferi o experiență de calitate
 • Încercați să faceți asta din pasiune, nu ca o altă atribuție în plus dată de șef, sau pentru a obține niște credite profesionale.
 • Nu vă fie teamă să recunoașteți atunci când vă simți depășit de o întrebare
 • Gândiți-vă că studenții pe care îi formați azi, sunt colegii pe care o să îi aveți alături mâine.

 

 

 

 

Cam acestea sunt sugestiile mele, pornind de la experiența proprie de practică din facultate. Susțin cu tărie nevoia stagiilor de practică pentru studenții la asistență socială însă cred că mereu există loc de îmbunătățiri. Cum vi se par ideile mele? La voi cum a fost practica? Ce v-a plăcut și ce ați schimba?

 

 

 

Photo  titlu by Mimi Thian on Unsplash

 

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Practica de specialitate în asistență socială (sugestii pentru studenți, coordonatori și profesori)

 1. Buna Laura! Ma bucur ca ai initiativa de a scrie diverse subiecte legate de asistenta sociala. Cand le citesc parca ma simt si mai legata de facultate sau de perioada cand am inceput sa lucrez. Ca sugestie as vrea sa iti zic sa iei legatura cu cat mai multi studenti din toti anii de facultate ca sa ii inspiri si ca sa le pastrezi vie pasiunea pentru acest domeniu. Multi se pierd pe drum cu timpul, plus ca tu le dai informatii utile, veridice si pe care nu le primesc de la niciun profesor sau indrumator de practica. Daca “recrutezi” deja studenti/boboci, felicitari. Mult succes in tot ce faci!

  1. Buna, Alina! Iti multumesc mult pentru mesaj 🙂 Incerc sa distribui articolele legate de asistenta sociala pe cat mai multe canale de socializare inclusiv pe grupurile studentilor, tocmai in speranta de a ajunge la cat mai multi dintre ei. Dar comentariul tau, mi-a dat o noua idee, chiar o sa ma gandesc cum as putea sa ajung la ei mai usor si chiar sa ii implic intr-un fel sau altul in activitatea de pe blog 🙂

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: