Cum ne-am pregătit pentru recoltarea de analize fără nicio lacrimă

Luna trecută i-am făcut analize de sânge micului P. Din fericire, a fost o experiență ok, așa că m-am gândit să vă povestesc cum l-am pregătit pe micuțul meu de nici 3 ani jumate să treacă cu bine de acest moment.

 

PREGĂTIREA COPILULUI

 

 

  • Am povestit  despre ce se va întâmpla

Că o să fie cu seringă, ac și sânge. I-am spus adevărul, inclusiv că îl va durea un pic dar că o să dureze doar câteva minute maxim. De asemenea, l-am asigurat că noi, părinții o să fim în permanență lângă el.

 

  • Am simulat prin joc de rol

Am încercat să ne jucăm cât mai realist de-a  recoltarea de analize. În acest scop, am folosit seringa de la trusa lui de doctor sau chiar o seringă obișnuită căreia i-am scos acul în prealabil. Dintr-un elastic am improvizat un garou și gata punerea în scenă.

 

 

 

  • Am cumpărat plasturi colorați cu animale

Am găsit la un Penny un pachet de plasturi cu animale imprimate pe ei. L-am desfăcut, i-am studiat împreună și i-am spus că o să îi lipsesc unul după ce se termină recoltarea.

P.S. Diverse variante de astfel de plasturi pentru copii, găsiți în orice magazin mai mare- eu am văzut și la Auchan, de exemplu și costă în jur de 4 ron.

 

 

  • I-am promis un set mic de construit dacă o să fie curajos

Asta nu a fost în plan de la început, însă în dimineața Z, fiind un pic copleșiți de emoții, i-am promis ceva ce știam că își dorește mult însă are un preț modic. Puteți foarte bine să treceți peste această etapă, dacă nu vi se pare ok.

 

 

PREGĂTIREA PĂRINȚILOR

 

 

  • Am plecat la drum fără nicio așteptare

Cu alte cuvinte, ne pregătisem pentru plâns, zbătut, înțepat multiplu etc.). Cumva am luat în calcul cele mai negre scenarii pentru a fi pregătiți să reacționăm indiferent de situație.

 

 

  • I-am promis că o să îl ținem în brațe tot timpul

La alegerea lui, a stat în brațe la tati, în timp ce eu i-am ținut mânuța  fixă pentru recoltat.

 

 

  • Am fost alături de el amândoi

L-am lăsat să privească- iar tati a avut ideea genială de a face asocierea cu ceva de care micul P. e foarte pasionat- pompa de benzină. L-am încurajat, i-am zis că se termină repede  dacă nu se mișcă, iar la final a primit plasturele cu tigru promis încă de acasă.

 

 

OMUL SFINȚEȘTE LOCUL

Am fost la o clinică obișnuită, nu la un spital de pediatrie, pentru că am vrut să fie cât mai aproape de casă și ne era oarecum cunoscută.

Deși asistenta s-a speriat un pic când a aflat că Pavel e pacientul, a fost extrem de prietenoasă și binevoitoare. A cercetat cu de-a amănuntul venele și, din fericire, l-a înțepat o singură dată. Apoi s-a mișcat cât a putut de repede chiar dacă a avut emoții mai mari decât noi 3 la un loc.

Rezultatul- un copil care a fost extrem de cooperant, nu a plâns deloc și o experiență decentă într-o situație care ar fi putut fi de-a dreptul traumatizantă pentru un copil așa de mic.

 

 

CE SĂ MAI AVEȚI ÎN VEDERE

 

 

  • Haine cu mâneca scurtă

Chiar dacă e friguț, recomand să îmbrăcați copilul cu un tricou și eventual să îi dați o jachetă pe deasupra pentru că e mai ușor de recoltat atunci când nu mai și grija unei mâneci lungi care trebuie suflecată bine.

 

 

  • Apă și mâncare

În general, analizele de sânge se recoltează dimineața devreme pe nemâncate. De aceea, vă recomand să aveți  cu voi sticlă de apă și ceva de mâncare pe care să le oferiți copilului imediat după ce se termină recoltarea pentru a evita deshidratarea.

 

 

Sper ca aceste idei să vă fie utile pentru a face experiența recoltării analizelor de sânge una mai ușoară!

 

O experiență similară puteți găsi  și în  acest articol al Zânei Scutecel.

 

 

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: