“Sănătatea dinților definitivi depinde de sănătatea dinților de lapte” – interviu cu medicul ortodont Anca Oltean

Știu că nu am mai apucat să scriu pe blog (o să vă povestesc în curând despre cele 3 schimbări majore din viața noastră întâmplate în doar o lună)  însă astăzi revin cu forțe noi și cu un articol cu totul deosebit. Vin cu multe informații prețioase legate de una dintre cele mai mari temeri ale mamelor- dinții copiilor!

 

În rândurile de mai jos, am bucuria să vă public un interviu cu doamna doctor ortodont Anca Oltean (mulțumesc mult Florinei Badea, care a făcut posibil acest lucru) despre cele mai frecvente probleme ale copiilor privind sănătatea dentară: suptul degetului, igiena corectă a dinților, cariile de biberon, cariile și alăptarea etc.  Pentru că este  un material foarte dens în informații, am ales să îl împart în două părți- așa că astăzi vă invit să citiți prima parte iar mâine pe cea de-a doua.

 

 

Despre doamna doctor

Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu           experiență în domeniu de 16 ani și peste 4.000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro și pe Facebook, la adresa https://www.facebook.com/drAncaOltean/

Dr-Anca-Oltean

 

Despre suptul degetului

 

1.De la ce vârstă suptul degetului la copii devine ceva îngrijorător?

Este bine ca acest obicei să fie dezvățat încă de la început.

 

 

2.Care sunt principalele efecte ale suptului degetului la copii?

În funcție de degetul (sau degetele) preferat, de durata și intensitatea forței de sucțiune, pot apărea diverse deformări ale proceselor dento-alveolare.

Cel mai frecvent este suptul policelui (degetul mare) care  produce deformări ale procesului alveolar și erupția incompletă a incisivilor; astfel apare un spațiu de inocluzie între incisivii superiori și cei inferiori. În timpul deglutiției (înghițirii), limba pătrunde în acest spațiu și se creează condițiile favorabile apariției ocluziei deschise frontal, recunoscută mai ales după perturbările fonetice care pot să apară, în special ale consoanelor siflante (s, ș, ț, z) cunoscută popular ca vorbire peltică sau sâsâită.

Am întâlnit însă și cazuri în care interpunerea degetului s-a făcut timp îndelungat între dinții laterali pe o singură parte, ceea ce a dus la instalarea unei ocluzii deschise lateral cu perturbarea dezvoltării arcadelor dento-alveolare și asimetrie facială.

În alte cazuri, interpunerea degetelor arătător și mijlociu între cele două arcade a determinat înclinarea axelor incisivilor astfel încât aceștia au erupt în rapoarte inverse, instalându-se ocluzia inversă.

 

 

3.Ce pot face părinții pentru  a-l ajuta pe copil să renunțe la suptul degetului?

Îndepărtarea degetului cu blândețe încă din primele zile și favorizarea suptului la sân este cea mai buna metodă sau suptul biberonului.

 

4.Am început cu acest subiect pentru că sunt direct interesată de el. Printre altele am  impresia că micul P. (3,5 ani) a început să aibă dinții un pic strâmbi.  Nu știu dacă are legătură direct cu suptul degetului, însă ce putem face ca părinți, în acest caz?

Cel mai bine e să îl vadă un medic, pentru o consultație. Pot fi mai multe cauze, însă da, suptul degetului este una dintre ele, destul de importantă.

 

 

Despre  aparate dentare și accidente

5.De la ce vârstă ne putem gândi la aparate dentare?

În general, începând de la 7 ani. Însă există și situații în care putem interveni mai devreme (intre 4-7 ani), prin aparate micro-funcționale, pentru a corecta anumite perturbări de deglutiție (ortodonția interceptivă).

 

 

6.Ce e de făcut în cazul unui accident în care gingia este lezată sau dintele se rupe?

Când dintele unui copil este afectat în mod brusc se numește că a suferit un traumatism. Acest lucru se poate întâmpla la joacă sau când copilul se află în colectivitate și practică o activitate sportivă. Este un moment extrem de neplăcut pentru copil, care se sperie și la fel cei în grija cărora se află copilul în momentul producerii accidentului (părinți, bunici, bone, profesori).

Aceștia trebuie să știe că e nevoie să reacționeze imediat ce copilul a trecut prin acest episod și să îl ducă de urgență la medic. Viteza cu care reacționează părinții în asemenea situații și colaborarea imediată cu medicul de specialitate sunt esențiale pentru recuperarea dintelui și starea lui de sănătate.

Un dinte poate fi pierdut pentru totdeauna sau poate fi salvat, în funcție de cum reacționează adulții care se află cu copilul în momentul producerii traumatismului și cât de repede. Primele 30 de minute sunt esențiale în acest sens, precum și intervențiile medicale din primele 3 ore.

În timpul traumatismului, în funcție de duritatea lui, poate fi afectată coroana (fractura coronara) sau rădăcina dintelui (Fractura radiculara) sau dintele poate fi expulzat din os (avulsie dentara), când părinții ajung cu dințișorul în mână la medic. Dinții traumatizați mai pot fi loviți, fracturați, avulsionați, împinși în alveolă. Pot exista și fracturi ale rădăcinii sau ale osului alveolar.

Deci, recomandarea e: mergeți urgent la medic!

 

 

 

Despre carii și alăptare respectiv biberon și suzetă

7.Aș vrea de asemenea, sa clarificam și câteva dintre cele mai mari temeri ale mămicilor: există vreo legătură între carii și alăptat?

Niciuna, este doar un mit. Mămica să alăpteze copilașul atât timp cât ea și el doresc acest lucru. Și, evident, să igienizeze cavitatea bucală, din primele luni și de la primul dințișor, întâi cu degetarul, după care cu periuța și pasta de dinți fără fluor.

 

 

8.Dar între carii și biberon?

Aici există cea mai mare legătură și mă bucur că m-ați întrebat acest lucru, pentru că mămicile trebuie să știe. Caria de biberon e pericolul cel mai mare la copiii mici. Poate credeți că o carie la un copil mic e mai puțin periculoasă sau evoluează mai încet.

Dimpotrivă, odată instalată, aceasta evoluează extrem de rapid atât la suprafață, cât și în adâncime, iar în mai puțin de 2 luni poate ajunge să afecteze nervul dintelui. Caria de biberon, de exemplu, pe lângă disconfortul estetic, fonetic și psihologic pe care îl produce, poate afecta inclusiv integritatea mugurilor dinților permanenți. Așadar, iată că mitul conform căruia dinții de lapte nu sunt importanți se demontează ușor, întrucât netratarea cariilor de biberon poate duce și la carierea dinților definitivi.

 

 

 

 

9.Ce părere aveți despre suzetă- afectează în vreun fel dințișorii copilului?

Suptul prelungit al tetinei peste vârsta de 1 an oprește erupția completă a incisivilor, între ei rămâne un spațiu în care limba compensează deglutiția, cea ce duce la apariția ocluziei deschise însoțită de vorbirea sâsâită (sigmatism).

 

Să nu uităm că aceasta este și perioada eruperii dinților temporari (de lapte), pe care tindem să îi ignorăm și să nu le oferim importanța pe care o au, de fapt. Realitatea din practica de specialitate arată că sănătatea dinților definitivi depinde de sănătatea dinților de lapte și de înlăturarea obiceiurilor vicioase pe care copiii tind să le dezvolte. Suptul degetului și suptul tetinei, precum și alimentația cariogenă (dulciuri în exces) intră la această categorie.

 

În concluzie, printr-o igienă corespunzătoare și prin întreruperea acestor obiceiuri vicioase apărute în perioada copilăriei, părinții pot preveni instalarea unor anomalii dento-maxilare la copii, asigurând astfel dezvoltarea armonioasă a întregului complex dento-maxilar. Să nu uităm, dragi părinți, copiii nu pot decide pentru ei în această perioadă! Noi, părinții, trebuie să fim alături de ei, cu informații și pricepere și cu ajutorul pe care specialiștii ni-l pun la dispoziție!

 

 

Photo titlu S&B Vonlanthen on Unsplash
Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: