Seriale interesante cu regine și prințese

Azi continuu seria După ce adorm copiii” cu câteva recomandări de seriale cu iz regal. Unele deja celebre, alte mai puțin cunoscute,  producții care mi s-au părut interesante în primul rând prin prisma modului  destul de realist în care sunt prezentate viețile eroinelor.

Victoria

victoria

Sursa foto: aici

Așa cum am povestit deja în articolul despre seriale mai puțin cunoscute, “Victoria” este un serial deosebit de interesant. Jenna Coleman face un rol remarcabil și o joacă pe tânăra regină Victoria cu naturalețe și credibilitate. Deși fiecare episod include și frânturi de politică, acțiunea de bază are în prim plan viața personală a reginei- relația acesteia cu soțul ei- prințul Albert, provocările maternității etc. (Nu cred că am văzut până acum vreun cuplu mai frumos pe ecran, mai realist, cu o dinamică așa de firească și plină de miez).

Pentru mine, a fost reconfortant să îmi dau seama că orice femeie, indiferent de cât de înalt ar fi statutul pe care îl deține, se confruntă cu probleme similare oricărei mame și soții (depresie postnatală, probleme de comunicare în cuplu etc.). Cea mai valoroasă contribuție adusă de serial sunt însăși aceste lecții de viață trăite de regină.

The White Queen

white queen

Sursa foto: aici

Această mini-serie de 10 episoade prezintă povestea  reginei Elizabeth Woodville, una dintre cele 3 femei (alături de Margaret Beaufort și Anne Neville care apar ca personaje secundare)  implicate direct în lupta pentru tronul Angliei și în Războiul celor două roze.

Acțiunea serialului debutează în anul 1464, an care marchează 9 ani de războaie grele între cele două familii cu pretenții la tron: Casa de York și Casa de Lancaster.

Rebecca Ferguson, frumoasa actriță de origine suedeză este cea care interpretează cu măiestrie rolul “Reginei Albe”. De-a lungul celor 10 episoade vedem cum Elizabeth ajunge în mod fulminant dintr-o văduvă cu 2 copii iubita și apoi soția Regelui doar pentru ca la fel de neașteptat și rapid să piardă tot,  și să se transformându-se în persoana nongrata izolată într-o veche moșie alături de fetele sale (băieții fiind închiși în turnul Londrei pentru că reprezentau un pericol pentru actualul rege).

Pentru mine, cea care toată copilăria m-am visat născută în  epoca medievală, “The White Queen” a fost ca un duș cu apă rece. Producția britanică prezintă o realitate extrem de dură a acelor vremuri – viața plină de suferință și nesiguranță pe care o aveau de îndurat cei care ajungeau pe mult râvnitul tron. De multe ori, atunci când ne gândim la trecut, la regii și reginele de acum câteva secole, avem impresia că viața lor era exact ca cea povestită în basme. Însă adevărul este că mulți dintre ei au avut o soartă destul de crudă, greu de îndurat pentru oricare dintre noi.

The White Princess

White-Princess

Sursa foto: aici

Mini-seria de 8 episoade este practic continuarea acțiunii din “The White Queen”. Jodie Comer joacă rolul lui Lizzie sau Elizabeth de York, fiica fostei regine Elizabeth Woodville. Căsătorită cu un om pe care inițial îl urăște și devenită regină peste noapte (doar pentru a crea o alianță între cele două familii rivale), Lizzie este o tânără extrem de frumoasă cu un destin destul de dramatic.  Ajunsă regină a Angliei se confruntă în permanență cu situații dintre cele mai dificile și are de luat decizii extrem de grele.

Personal, “The White Princess” mi s-a părut mai dur decât “The White Queen” și unele scene chiar mi-au lăsat fiori neplăcuți (de exemplu, rememorarea uciderii fostului rege de către cel actual)  însă este util tocmai pentru că ilustrează fără menajamente realitatea plină de violență și suferință a acelor vremuri. Și îmi place să cred că, fiind conștienți de lucrurile oribile care au avut loc în trecut, nu vom mai repeta aceleași greșeli și în viitor.

Reign

reign

Sursa foto: aici

Dacă vă plac serialele istorice, însă nu aveți chef de prea multă duritate, atunci “Reign” poate fi o alegere potrivită. Acest serial, prezintă pe parcursul a 3 sezoane povestea lui Mary- regina Scoției.  Actrița Adelaide Kane interpretează destul de bine rolul reginei (personal, nu mi s-a părut că a avut vreo chimie nemaipomenită cu prințul Francisc, dar depinde de gusturi). Deși presărat pe alocuri cu fenomene supranaturale (al căror mister este dezlegat de șarmantul  Bash- jucat de Torrance Coombs), “Reign” prezintă povestea sinuoasă și plină de aventuri a tinerei regine mai întâi la Curtea Franței, iar apoi la cea a Scoției.

Din anumite puncte e vedere aduce un pic a telenovelă latino-americană (personajele se îndrăgostesc și se despart ca apoi să se împace relativ frecvent, iar intrigile se țes necontenit) însă are și accente mai dramatice care fac din Mary un personaj cu greutate. Aș spune că per ansamblu, “Reign” este un serial destul de relaxant, care scoate la lumină o poveste plină de curaj, dragoste și sacrificii și merită să îi acordați o șansă.

The Crown

the crown

Sursa foto: aici

Aceasta este cea mai recentă descoperire a mea și pot spune că este un serial foarte interesant și captivant. Prezintă începutul domniei reginei Elizabeta a II-a (da, cea care trăiește și în zilele noastre) și oferă o perspectivă insolită asupra vieții de monarh englez.

Dacă de actrița Claire Foy m-a îndrăgostit imediat, cu Matt Smith (cel care îl joacă pe prințul Philip, consortul Reginei) nu m-am putut obișnui nicicum- nu îmi place nici aspectul fizic, și nici modul în care se comportă. Ce-i drept actorul joacă bine, însă asta nu îl face  pe erou mai simpatic.  Și dacă tot suntem la eroi secundari, trebuie să amintesc și de John Lithgow  care îl joacă magistral pe Winston Churchill ajuns la bătrânețe.

De-a lungul celor două sezoane (până în prezent, dar încă se filmează) vedem o tânără timidă care trebuie să ia decizii fundamentale pentru viitorul Angliei și uneori, chiar al lumii. Din nefericire, a fi monarh britanic înseamnă și o etichetă foarte riguroasă care de multe ori o obligă pe Elizabeth să ia decizii care îi înfurie pe cei din jur (în special pe soțul său sau pe sora ei, Prințesa Margaret). Prin intermediul acestei producții avem ocazia să vedem istoria unor evenimente așa cum s-au petrecut în spatele ușilor închise, să ne dăm seama că inclusiv Regina este un om plin de temeri, complexe sau frustrări.

Din punctul meu de vedere, “The Crown” reprezintă unul dintre cele mai bune seriale care tratează subiectul regalității și merită vizionat măcar pentru a simți un pic din atmosfera postbelică de la Palatul Buckingham.  Este un fel de tribut adus femeii puternice și tenace care a stat (și încă stă ) pe tronul Angliei de mai bine de 50 de ani.

Update ianuarie 2019

Ekaterina

ekaterina

Sursa foto: aici

Weekend-ul ce tocmai a trecut am făcut un maraton (am văzut un sezon și jumătate din cele două existente până acum)  cu noua mea descoperire- serialul  despre împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Actrița Maria Aleksandrova face o treabă excelentă interpretând una dintre cele mai cunoscute figuri feminine din istoria imperiului rus. De la tânăra naivă și visătoare, plină de speranță, la soția lipsită de iubirea soțului și la femeia hotărâtă, conștientă de propria putere de atracție (și nu numai). Producția rusească poate concura cu brio cu alte seriale hollywood-iene ale genului cum sunt și cele prezentate mai sus.

Pe lângă costume- rochiile sunt absolut minunate, am rămas plăcut impresionată de imaginile spectaculoase (în special exterioare) ale palatelor și bisericilor în care se derulează acțiunea. Firul epic nu are o intrigă foarte bine conturată, însă asta nu înseamnă că e lipsit de acțiune și neprevăzut- dimpotrivă -sunt prezente  multe situații tensionate și răsturnări de situație.

Ekaterina este în egală măsură dramă, poveste de dragoste și istorie. În concluzie, mi-a făcut plăcere să îl vizionez și voi continua să îl urmăresc și în viitor deoarece cred că , pe lângă doza de relaxare, un astfel de serial deschide  și apetitul pentru cunoaștere în ceea ce privește istoria universală (se fac referiri la războaie și alți conducători contemporani cu țarina etc.) iar pe mine mă fascinează să descopăr culturi noi, diferite de cele autohtone/ contemporane.

Voi ce alte seriale îmi recomandați?

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

One thought on “Seriale interesante cu regine și prințese

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: