Top resurse în limba engleză pentru asistenții sociali

După ce am trecut în revistă cele mai importante resurse online pentru asistenții sociali în limba română, astăzi voi prezenta cele mai relevante resurse în limba engleză, deoarece consider că un bun profesionist nu se limitează doar la informațiile de la nivel național, ci caută modele de bune practici de peste tot din lume.

După cum sugerează și denumirea, este vorba despre un site care pune la dispoziția asistentului social numeroase instrumente și resurse pe care le poate folosi în practică. Personal, cred că este o adevăată mină de aur pentru orice profesionist în asistență socială, dat fiind numărul mare de resurse pe care le conține. Ca și arii specifice, site-ul este împărțit în mai multe secțiuni care abordează teme precum: adopția și plasamentul, alcoolul, hărțuirea (bullying), abuzul sexual, dizabilitate și sănătate (autism, ADHD, dificultăți de învățare etc.), violența domestică, drogurile, sănătate mentală, parenting (comportamentul copiilor, divorț, închisoare etc.). În cadrul fiecărei categorii și subcategorii veți găsi tot felul de materiale pe care le puteți citi și descărca (în format word sau pdf.). Eu am fost extrem de încântată de modul  simplu și la subiect în care sunt prezentate anumite instrumente – de exemplu ecomapa sau Cărticica pentru copiii ale căror familii au ajuns în instanță din cauza violenței domestice (există atât varianta pentru copil cât și cea pentru facilitator). În concluzie, un site minunat cu o mulțime de resurse  valoroase puse la dispoziția cititorilor în mod gratuit!

Acesta este site-ul pe care puteți citi ediția online a unei importante publicații americane de profil. Cele două secțiuni care mi-au atras în mod deosebit atenția au fost cele referitoare la practicarea profesiei  respectiv cea care abordează etica în diverse situații din practica asistentului social. Ca și în cazul site-ului prezentant anterior, un mare plus este faptul că accesul la articolele este gratuit, acestea putând fi nu doar citite, ci și printate!

De asemenea, pe pagina de Resurse, găsiți o listă cu cele mai relevante instituții americane, în funcție de tipul de beneficiari respectiv al organizațiilor asistenților sociali.

SAMHSA este acronimul pentru “Substance Abuse and Mental Health Services Administration”. Pe acest site puteți afla informații referitoare la abuzul de substanțe și sănătate mentală- modalități de prevenire, programe, campanii, statistici. Consider util acest website în special pentru profesioniștii în asistență socială care lucrează în domeniile menționate mai sus, deoarece aici pot citi o mulțime de articole relevante pe teme foarte specifice.

Acesta este site-ul uneia dintre cele mai vechi publicații americane din domeniul asistenței sociale (a fost fondată în anul 1994) și prezintă subiecte legate de practică, cariere, joburi, etică, studii și credite, recenzii cărți etc. Chiar dacă este prezentată realitatea socială americană- cu plusurile și provocările ei, cred că fiecare asistent social, indiferent de locul în care își practică profesia,  poate găsi articole care să îl inspire, să îi lărgească orizonturile și să îi îmbogățească cunoștințele.

Pentru a ne apropia de realitatea britanică și europeană, vă propun site-ul Asociației Britanice a Asistenților Sociali. Aici trebuie doar să completați la câmpul de căutare “international” și veți avea acces grauit la o mulțime de studii științifice realizate la nivel european sau la nivelul Marii Britanii. De asemenea, materialele pot fi descărcate în format pdf. (și pot fi o excelentă sursă de informare pentru orice student sau practician).

Acesta este site-ul care include informații/știri din domeniul social de pe întreg globul (dovadă fiind și secțiunile pe zone geografice : America, Europa, Asia, Oceania, Africa, Orientul Mijlociu). De asemenea, acest website oferă posibilitatea citirii articolelor în oricare dintre limbile: engleză, franceză, spaniolă sau germană. Personal, nu pot decât să mă bucur că există și un astfel de loc în mediul online care te ajută să îți formezi o opinie despre ceea ce se întâmplă la nivel mondial din punct de vedere social.

Considerat a fi unul dintre cele mai mari portaluri în domeniul asistenței sociale, aici puteți găsi referințe către alte site-uri de profil. De exemplu, accesând categoria “Foster care”, portalul vă va afișa cele mai relevante site-uri legate de acest subiect. Mi-a plăcut mult conceptul după care este organizat acest portal și mi-aș dori să descopăr în curând ceva asemănător și pentru serviciile de asistență socială din România.

Dintr-un  articol dedicat resurselor pentru asistenții sociali, nu putea să  lipsească  site-ul Federaței Internaționale a Asistenților Sociali. În cadrul site-ului veți găsi noutăți legate de activitatea IFSW (întâlniri, conferințe, documente etc.) despre campaniile Federației (“The Global Agenda”,”World Social Work Day”, “The Global Observatory”) iar în categoria “Resurse” puteți citi  despre politici, rezoluții și alte materiale redactate de IFSW (unele gratuite, altele contra cost).

Aceasta este lista mea cu cele mai relevante site-uri în limba engleză  care oferă informații prețioase pentru activitatea asistentului social. Cu siguranță nu este una exhaustivă, așa că,  dacă aveți completări, nu ezitați să le adăugați într-un comentariu 🙂

Foto : Resurse în asistență socială, preluată de aici
Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: