Top resurse în limba română pentru asistenții sociali

În cadrul acestui  articol mi-am propus să listez cele mai relevante (re)surse pentru și despre asistenții pe care le-am găsit în mediul online. Pentru a fi mai ușor de urmărit, le-am grupat după cum urmează:

A. Site-uri

Aici am inclus acele site-uri care fie sunt în întregime dedicate asistenței sociale, fie care conțin articole despre acest subiect. Ordinea este oarecum aleatorie, deoarece fiecare abordează tematica diferit.

Aici puteți găsi informații  cu precădere despre domeniul privat al asistenței sociale- ONG-urile (dar, pe lângă acesta există și secțiuni despre instituții publice, responsabilitate socială, finanțări etc.). Un site cu știri actualizate, ușor de parcurs și bine structurat.

De asemenea, un site frumos, cu noutăți preponderent din mediul ONG (cu accent pe știrile legate de economia socială). Include și secțiuni despre bune practici, cercetare, politici, oportunități. Informațiile sunt ușor de parcurs, secțiunile clare, informațiile actualizate.

Deși ultimele articole sunt de anul trecut, pe site puteți găsi resurse relevante despre studii de caz, știri și articole legate de responsabilitatea socială.

Site-ul oficial al CNASR. Aici veți găsi infomații extrem de utile în ceea ce privește exercitarea profesiei (de asistent social, bineînțeles), date despre structura Colegiului respectiv despre posibilitățile de formare profesională. De asemenea, în secțiunea “Juridic-Legislație”, sunt incluse  atât documente legislative  în vigoare cât și acte administrative ale CNASR – hotărâri și decizii.

Acesta este site-ul asociației ProStemCell, care include, în special știri legate de grupul persoanelor cu dizabilități, însă prezintă, de asemenea și detalii despre profesii precum asistent social, asistent maternal respectiv asistent personal.

Pe site-ul asociației se găsesc informații interesante pe bara laterală din dreapta, la secțiunea “Categorii” (Agenda asistenței sociale, Conferințe și seminarii naționale și internaționale în asistență socială, Contribuția ASproAS la politici sociale etc.)

Accesta este un site foarte bogat în noțiuni teoretice (de la un scurt istoric al asistenței sociale în România și în lume, la teoria intervenției în criză, lista beneficiilor de asistență socială, la articole despre violența domestică, traficul de persoane sau legislație).

După cum sugerează și denumirea, este un site cu noutăți preponderent legate de economia socială (la nivel național și internațional), studii de caz, cercetări, publicații, legislație, bune practici, politici în domeniu.

B.Jurnale/reviste/ articole de specialitate

Revista de Asistenţă Socială

Probabil cea mai cunoscută revistă în domeniu, reunind articole de la specialiști din toată țara și, uneori chiar din străinătate. De menționat că pe site puteți citi doar rezumatul articolelor, pentru a le citi integral aveți nevoie de revistă în format fizic. Totodată, pe site este foarte bine explicată procedura care trebuie urmată dacă doriți să scrieți și să publicați un articol în această revistă.

Revista de Cercetare si Interventie Sociala

Această revistă este coordonată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială și Holt Romania. Aceasta cuprinde o serie de articole interesante, ce pot fi descărcate în format pdf de pe site-ul revistei. De amintit faptul că începând cu numărul din anul 2009, articolele sunt scrise în limba engeză.

Revista Calitatea Vieţii

Este revista cu cea mai mare vechime (a fost fondată în anul 1990) fiind sub coordonarea a trei instituții prestigioase: Academia Română, Institutul Național de Cercetări Economice și Institutul de Cercetare a Calității Vieții.  Cuprinsul fiecărui număr al revistei poate fi vizionat pe site, iar articolele pot fi citite/descărcate în format pdf de pe același site.

C.Bloguri

Oana Pirneci

Fost purtător de cuvânt al CNASR, Oana Pirneci a reușit să promoveze într-un mod pozitiv și echilibrat profesia asistentului social. Fără îndoială, cele mai interesante  (și numeroase, de asemenea) articole le găsim în secțiunea “Azi povestim cu…(Interviuri. Cu asisitenți sociali și prietenii profesiei noastre”). După cum sugerează și denumirea, sunt niște interviuri minunate cu profesioniști din diverse ramuri ale asistenței sociale.

Acestea sunt (re) sursele în limba română care abordează într-un fel sau altul asistența socială identificate  de mine la o căutare destul de minuțioasă pe internet. Sunt sigură că mai pot exista și altele, așa că lista rămâne deschisă pentru noi completări aduse de fiecare dintre dumneavoastră.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

2 thoughts on “Top resurse în limba română pentru asistenții sociali

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: