Top studii în asistență socială- partea a doua

După partea întâi a studiilor în asistență socială,  acest articol continuă seria  lucrărilor relevante și interesante care îi pot fi de folos asistentului social atât în practicarea profesiei cât și în dezvoltarea sa profesională și personală.

Acest studiu realizat în anul 2014 de către Worl Wision România include informații despre sănătatea și nutriția copilului, accesul copiilor la servicii de sănătate, participarea școlară, aspirații educaționale, implicarea copilului în activități casnice, prticiparea la luarea deciziilor în familie și comunitate etc.

Realizat de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, acest studiu deosebit de interesant, analizează fenomenul traficului de persoane în scopul cerșetoriei din mai multe unghiuri : caracteristicile victimelor (categorii vulnerabile, nivel de educație, stare civilă și de sănătate, apartenență etnică, situație materială și profesională etc.), acțiunile realizate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei (modalități de recrutare, exploatarea vicitmelor), caracteristici ale traficanților precum și ieșirea din trafic, retraficarea, efectele exploatării.

Organizația Salvați Copiii a elaborat în 2014 această lucrare ce are în prim plan (după cum sugerează și titlul) problematica copiilor străzii. Cele mai relevante aspecte analizate în cadrul studiului sunt: isoricul personal și situația locuirii, situația actelor de identitate, relația cu familia, situația școlarizării,, serviciile accesate, relația cu poliția, abuzul și contextele acestuia, consumul de droguri respectiv starea de sănătate.

Acest studiu are în vedere două mari paliere: pe de o parte beneficiriarii și furnizorii (unde sunt incluse date despre tipuri de dizabilități, statistici despre persoanele cu handicap și anagajarea acestora precum și furnizorii de servicii sociale pentru această categorie de beneficiari) și, pe cealaltă parte educația, formarea profesională și anagajarea (aspecte legislative și analiza critică a implementării unor măsuri).

Spre deosebire de studiul precedent care este centrat pe subiectul angajării și al formării profesionale, acesta are în vedere educația. Realizat în anul 2016 sub coordonarea fundației Alpha Transilvană și a asociației RENINCO România, această lucrare abordează barierele privind accesul la educație, iar apoi analizează distinct accesul la educație în funcție de nivel: grădiniță, învățământ primar, învățământ gimnazial, învățământ liceal respectiv studii universitare.

UNICEF România și asociația Sociometrics au elaborat în anul 2015 un raport în care se regăsesc informații privind date socio-economice, acte normative, și servicii cu privire la adolescenți, unitățile de servicii pentru adolescenți, respectiv o anchetă în rândul furnizorilor de servicii pentru grupul țintă din localitățile : Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Bacău, București.

Realizat în anul 2013, acesta este unul dintre puținele studii pe care le-am găsit în mediul online pe tematica violenței în famile din România. Lucrarea cuprinde date despre analiza  pe termen lung a serviciilor furnizate la nivel naţional victimelor violenţei domestice (numărul centrelor, serviciile oferite, tipul de personal angajat, concluzii ale specialiștilor respectiv ale beneficiarelor).

Această amplă lucrare a fost elaborată de UNICEF și Ministerul Justiției și include o multitudine de informații referitoare la: legislația în vigoare, statistici privind tipuri de infracțiuni respectiv autorul infracțiunii, percepția actorilor instituționali asupra situației din domeniul justiției pentru minori, practici, proceduri și probleme care apar, sancționare și reintegrare.

Asociația Română pentru Promovarea Sănătății în parteneriat cu Fundația Soros a publicat în anul 2013 acest material care conține  atât date concrete (categorii de imigranți, organizațiile imigranților din România) cât și 15 povești de viață ale unor imigranți stabiliți în România din diverse motive (reîntregirea familiei, educație, muncă, solicitanți de azil etc.).

Acest studiu realizat în anul 2014 de către Consiliul Național al Vârstnicilor cuprinde informații despre veniturile vârstnicilor, caracteristici ale perioadei de îmbătrânire (modificări fizice și psihice, nevoia de activitate fizică, criza vârstnicului, dependența în cazul persoanelor vârsnice) și date relevate în urma anchetei pe bază de chestionar privind calitatea vieții vârstnicului ( în care au fost analizate aspecte precum: starea de sănătate, relația cu familia, sprijinul din partea altor persoane, timpul liber, interacțiunea cu comunitatea).

Foto: Studii în asistență socială, preluată de aici

P.S. Seria de articole privind studile relevante în asistență socială rămâne în continuare deschisă și va fi îmbogățită cu noi articole pe măsură ce voi afla despre apariția lucrărilor.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: