Top studii în asistență socială (partea întâi)

În  acest articol voi continua trecerea în revistă a resurselor în limba română pentru asistenții sociali și voi face o scurtă introducere pentru 10 de studii în domeniul asistenței sociale, apărute în ultimii 5 ani, relevante pentru asistenții sociali și activitatea acestora. Inițial, articolul cuprindea peste 20 de studii, dar pentru că devenise foarte lung, l-am împărțit în mai multe articole. Azi, partea întâi:

Este un studiu apărut în 2015 sub coordonarea domnului profesor Florin Lazăr și a Comisiei de Cercetare în Asistență Socială a CNASR. Subiectul studiului are în vedere persoanele angajate pe posturile de asistent social în cadrul SPAS-urilor.Concluziile  sunt interesante și dezvăluie multe dintre problemele existente încă în sistem.

Un alt studiu extrem de important, tot sub coordonarea domnului profesor Florin Lazăr și a Colegiului Național al Asistenților Sociali. Câteva dintre datele prezentate le-am amintit și eu aici, însă vă îndemn să citiți studiul în întregime, deoarece fiecare pagină este o altă piesă a unui  puzzle numit asistentul social  care profesează în România.

Acesta este cel mai nou studiu (apărut în anul 2016) despre profesia asistentului social, fiind coordonat de domnii Florin Lazăr, László Csaba Dégi, Mihai Bogdan Iovu. Personal, consider că este o lucrare esențială pentru cunoașterea aprofundată a asistentului social român și a provocărilor cu care acesta se confruntă.

“Abuzul și neglijarea copiilor” reprezintă un studiu la nivel național realizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice respectiv organizația Salvați Copiii. Lucrarea are un caracter exhaustiv, cuprinzând informații despre principalele tipuri de abuz (emoțional, fizic, sexual) în cadrul familiei și nu numai (la școală, în grupul de prieteni).

Acest document a fost realizat în anul 2013 de către UNICEF cu sprijinul Institutului de Sociologie Urbană și Regională respectiv al Institutului de Științe ale Educației și cuprinde date referitoare la participare la educație și piața muncii, consumul de alcool/tutun/droguri, comportamentul sexual, nivelul de conștientizare  cu privire la HIV și alte boli cu transmitere sexuală, capital social, utilizarea mass-media și a Internetului (de către adolescenți).

Filiala Iași a organizației Salvați Copiii a elaborat în anul 2015  acest studiu care abordează dificultățile din mediul rural dar și cauzele, motivele și factorii favorizanți ai apariției acestora.

În anul 2013, Institutul de Economie Socială a realizat o analiză detaliată privind situația furnizorilor privați de servicii sociali din România (surse de finanțare, activități economice, probleme cu care se confruntă, resurse umane, structură de conducere și membri etc.).

Acest amplu studiu realizat în 2014 pentru Agenția pentru Dezvoltare Centru conține o diagnoză a comunităților defavorizate (în special ale populației rome) din regiunea de centru a țării abordând subiecte ca: sărăcia, provocări sociale, indicatori de incluziune socială, condiții, și nivel de trai etc.

Acest document reprezintă un raport al UNICEF elaborat în anul  2013 și incude date despre accesul la servicii al copiilor cu dizabilități (înregistrare, evaluare, intervenție, educație etc.)

În acest studiu realizat în anul 2014  la solicitarea  Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Centrul pentru Educaţie şi Formare „Sintagma” a realizat o cercetare  privind atitudinile față de persoanele infectate cu HIV/SIDA și nivelul de informare al populației majoritare cu privire la transmiterea și prevenirea HIV.

Asociația Pro Refugiu și organizația Pro Sentret au realizat în anul 2014 un studiu privind asistența victimelor traficului de persoane în care se regăsesc  date despre: aspecte legislative privind protecția și asistența victimelor, servicii de asistență  pentru reabilitare, management de caz, recomandări.

Photo by Viktor Talashuk on Unsplash

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

One thought on “Top studii în asistență socială (partea întâi)

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: