Știu că e deja jumătatea lui februarie și că retrospectivele anului trecut au fost scrise demult însă vorba aceea- o carte citită rămâne citită și cum anul 2019 a fost unul bogat în lecturi pentru mine era păcat să nu împărtășesc câteva gânduri despre ele și aici, pe blog.
-
1.Invitație la vals de Mihail Drumeș.
Am citit acest roman pentru Clubul părinților pre(a)ocupați de lectură din luna februarie. Pentru mine a fost a doua lectură, mai citisem romanul în urmă cu câțiva ani deci eram cumva familiară cu povestea. Însă m-a frapat amănuntul că intriga romanului are la bază o întâmplare adevărată petrecută în Bucureștiul de altă dată. Mie îmi place stilul lui Drumeș, mă pierd cu drag în poveștile pasionale și pline de vanitate copilărească ale personajelor. Nu se potrivește oricui, membrele grupului de lectură nu l-au îndrăgit a fel de tare. Însă e perfect acum în luna februarie sau oricând vreți să vă afundați într-o aventură cu parfum de epocă.
-
2.Tatăl celuilalt copil de Parinoush Saniee
O carte cu totul impresionantă, scrisă într-un discurs accesibil care oferă noi perspective asupra relației dintre părinte-copil.
Autoarea iraniană a reușit să mă emoționeze profund cu această lectură, căreia i-am dedicat un articol separat pe care îl puteți citi aici.
-
3.Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee
Recunosc, cu greu m-am lăsat convinsă să mai citesc ceva de Parinoush Saniee. Cumva, în mintea mea, nimic nu putea concura cu Tatăl celuilalt copil. Însă “Cel care mă așteaptă” abordează o temă cu totul diferită și cred că este cartea care mi-a lăsat gustul cel mai amar dintre toate cele pe care le-am citit de-a lungul anului. E o carte foarte bine scrisă și prezintă destinul unei femei iraniene căsătorită cu un activist politic și toate greutățile prin care trece. Este o frescă dureros de tristă și actuală a condiției femeii din țările musulmane.
-
4.Arta hârjonelii de Larry Cohen
O carte faină de tot, de care am auzit prima dată la Ioana/ Prințesa urbană și pe care am împrumutat-o de la biblioteca Emil Gârleanu.
Mi-a plăcut mult viziunea autorului și chiar am pus în practică câteva dintre sfaturile acestuia- o găsiți descrisă pe larg în acest articol.
-
5.Magia ordinii de Marie Kondo
Tot împrumutată, de data asta de la biblioteca Liviu Rebreanu a fost și celebra carte despre un trai minimalist a scriitoarei japoneze Marie Kondo. Citisem despre ea în articolele Laurei Frunză și ale Nataliei Dabija însă cumva, tot nu mă hotăram să o citesc integral. Sau poate nu eram pregătită. Cert e că după ce am devorat-o, am debrasat enorm de mult din casă. Iar faptul că ne-am mutat la câteva luni după ce am lecturat cartea, a ajutat semnificativ la alegerea obiectelor care pleacă (spre a fi donate/ aruncate) și a celor care rămân. Încă e greu cu ordinea, atunci când ai în casă un copil, așa cum povesteam și în articolul din link, însă clar e mult mai bine.
-
6.Fetele din Shanghai și Visul lui Joy de Lisa See
Aceste două romane mi-au făcut cunoștință cu un oraș despre care nu știam absolut nimic- fermecătorul și neasemuitul Shanghai. Relatată prin ochii a două tinere din mărețul oraș chinez, povestea e plină de aventuri și abundă în informații și emoții. Mi-a plăcut mult, găsiți recenzia ambelor romane aici.
-
7.Ultima romantică. Biografia reginei Maria de Hannah Pakula
O carte-document din care aflăm cu lux de amănunte cum era viața la palat în timpului domniei lui Carol I si apoi a lui Ferdinand.
Am fost un pic șocată să aflu despre discrepanțele dintre ceea ce se prezintă în carte și ceea ce se predă la ora de istorie (De exemplu, Nando- așa cum e alintat regele Ferdinand e prezentat ca un om destul de slab, care nu ar fi reușit mare lucru fără implicarea soției sale. Sau scandalurile amoroase în care a fost implicată Regina despre care nu știam nimic).
La câteva luni după lectura cărții am vizionat și filmul Maria de România (despre care a scris și Laura aici) și pot spune că, deși e foarte bine realizat, nu surprinde nici jumătate din detaliile cuprinse în carte. Nu am apucat să fac recenzie separată, însă dacă sunteți pasionați de istoria României, eu zic că o să aflați lucruri foarte interesante din acestă carte.
-
8.Pedagogii alternative de educație de Ion Albulescu
Această carte mi-a fost de mare ajutor atunci când am început să iau în calcul varianta de homeschooling. Ea a fost cheia cu care am dezlegat misterele metodelor de învățare alternativă și cred că e o lectură utilă pentru orice părinte care vrea să știe ce opțiuni pedagogice există în afara sistemului tradițional. Am făcut un scurt rezumat al acestor pedagogii, în acest articol.
-
9.Trauma, atasament, constelatii familiale de Franz Rupert
Fără doar și poate, cea mai utilă carte la nivel personal. M-a ajutat să înțeleg multe lucruri și mi-a oferit mai multă claritate cu privire la anumite aspecte din viața personală.
Câteva fragmente din carte, puteți citi aici.
-
10.Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson
O carte care m-a dat peste cap rău de tot ca mamă.
Mi-a fost pe rând milă de copil, apoi de mama biologică, apoi de mama adoptivă. Apoi m-am revoltat, am plâns, am analizat , nu am dormit etc.
Un roman de debut excepțional care m-a bântuit multă vreme și despre care am scris într-un articol separat .
-
11.Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini
Se pare că în acest an am avut o predilecție pentru romanele care abordează situația femeilor din grupuri vulnerabile așa că iată încă o carte care vorbește despre destinul a două femei din Afganistan.
Deși foarte dură, (prezintă inclusiv partea de război civil și ororile regimului taliban) am apreciat că măcar finalul lasă loc de speranță.
-
11.Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini
Același autor afgan prezintă de această dată destinul unor personaje de sex masculin.
Relația tată-fiu și prietenia dintre fiul stăpânului și fiul servitorului sunt cele două mari teme care conduc firul narativ al acțiunii.
Un roman frumos, cu multe răsturnări de situație care, cu siguranță, merită citit.
Acestea au fost lecturile mele din 2019. Pentru anul 2020 mi -am propus să citesc măcar (încă) o carte a urmărorilor autori: Isabel Allende, Daniel Siegel, Kazuo Ishiguro, Eric Emmanuel Schimmt, Isabelle Filliozat, Markus Zusak, Kate Morton, Jojo Moyes, Guzel Iahina, Gary Chapman, Gaspar Gyorgy etc.
Pe voi ce cărți v-au impresionat în 2019? Ce cărți aveți pe lista de lectură pentru acest an?
Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.