Un loc nou pe săptămână! Jurnal de mini-excursii pentru părinți și copii în București și împrejurimi

Dacă ați mai pășit pe acest blog, știți că de puțin timp am început să practic homeschooling cu micul P. Recent, mi-am dat seama că activitățile noastre zilnice nu sunt suficiente și că are nevoie de noi provocări. Locuri și experiențe care să îi deschidă orizontul și să îi lărgească aria de cunoaștere. Așa a apărut ideea campaniei pe care o lansez astăzi.

(Știu că până acum am promovat campanii cu impact social și umanitar. Le voi susține în continuare și pe  viitor).

Azi inaugurez prima mea campanie educativă, prin care mi-am propus să încurajez părinții din București să petreacă mai mult timp de calitate alături de copiii lor. Timp în care să exploreze împreună locuri noi din orașul în care locuiesc.

Prin urmare, articolele din această categorie vor fi reunite sub titlul:

UN LOC NOU PE SĂPTĂMĂNA!

Jurnal de mini-excursii pentru părinți și copii în București și  împrejurimi.

 

Mai concret, mi-am propus ca în fiecare săptămână să descopăr alături de micul P. un loc nou din București sau din apropiere. Un muzeu, un parc, o bibliotecă, un centru educațional, o pădure, un lac etc.

Știu, poate părea prematur să începem să mergem la muzeu cu un copil care abia a împlinit 3 ani. Sincer, și eu am avut mici emoții. Dar vizita recentă la Muzeul CFR (pe care o voi posta cu detalii mâine) m-a convins că e pregătit.

Să ne-nțelegem- tot ceea ce urmăresc prin aceste mini-excursii se rezumă la expunerea la nou și petrecerea unui timp de calitate împreună. În niciun caz nu pornesc cu ideea că va reține nu știu câte informații și va deveni un mini-savant.

Învățarea ca experiență

Sunt de părere că cel mai bine învățăm experimentând în mod direct. Așa că de ce să ne limităm doar la imagini din cărți când putem merge la gară să vedem un tren real? La fel de valabil și în cazul tancurilor ori a mașinilor de epocă. De ce să nu cultivi gustul pentru frumos printr-o vizită la un muzeu de artă? Cum te poți conecta mai ușor cu natura dacă nu printr-o plimbare în pădure? Sau într-un parc plin de verdeață?

Cred că ați prins ideea, așa că mă opresc aici. Locurile din lista noastră se află în București sau în imediata sa apropiere. La multe dintre ele vom merge în timpul săptămânii, folosind transportul în comun (călătoria în sine fiind o altă experiență faină, mai ales pentru un copil). Le-am gândit ca mini-excursii de câteva ore, în care să ne rupem de rutina zilnică și să descoperim ceva nou.

De ce să urmăriți această campanie

Aici, pe blog voi povesti despre fiecare vizită în parte, la fel ca într-un jurnal de amintiri. (De aici și denumirea de jurnal de mini-excursii pentru copii în București și împrejurimi). Și nu pot decât să sper că experiențele noastre vor fi de folos și altor părinți care caută alternative la rutina zilnică.

Mai jos, am făcut o listă orientativă cu obiective pe care mi-am propus să le descopăr cu micul P. până la finalul acestui an. Dacă aveți sugestii sau recomandări, nu ezitați să le împărtășiți în comentarii. Am împărțit atracțiile în două categorii:

A. De interior (muzee, teatre, biblioteci, centre educative):

 1. Gara de Nord și Muzeul Căilor Ferate
 2. Biblioteca Metropolitană- filiala Emil Gârleanu
 3. Țiriac collection
 4. Muzeul Aviației
 5. Muzeul Militar
 6. Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa
 7. Palatul Parlamentului
 8. Muzeul Satului
 9. Muzeul Țăranului Român
 10. Ludotech
 11. Muzeul Național de Artă
 12. Muzeul de Istorie
 13. Orășelul Cunoașterii
 14. Muzeul de Geologie
 15. Muzeul Ceasului (Ploiești)
 16. Biblioteca Metropolitană- filiala Liviu Rebreanu
 17. Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida
 18. Observatorul Astronomic
 19. Muzeul Simțurilor
 20. Muzeul Vârstelor
 21. Biblioteca Națională
 22. Muzeul Curtea Veche
 23. Muzeul Municipiului București
 24. Teatrul Ion Creangă
 25. Muzeul Pompierilor (Foișorul de Foc)
 26. Muzeul Național Cotroceni
 27. Opera Comică pentru Copii
 28. Muzeul Național George Enescu
 29. Muzeul Nevăzătorilor

B. De  exterior (parcuri, grădini, păduri etc.)

 1. Parcul Luigi Cazzavillan
 2. Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR)
 3. Grădina Botanică
 4. Parcul Izvor
 5. Parcul Herăstrău
 6. Grădina Zoologică
 7. Parcul Carol
 8. Parcul Natural Văcărești
 9. În picioarele goale
 10. Parcul Cișmigiu
 11. Parcul Titanii
 12. Pădurea Pustnicu
 13. Parcul Kiseleff
 14. Parcul Național
 15. Pădurea Cernica
 16. Parcul Operei
 17. Orășelul Copiilor
 18. Parcul Plumbuita
 19. Pădurea Pasărea
 20. Parcul Tineretului
 21. Parcul Deondrologic din Chitila
 22. Pădurea Cernica
 23. Palatul (și parcul) de la Mogoșoaia

Unele dintre obiective pot fi combinate între ele (de exemplu: Muzeul Satului cu parcul Herăstrău sau Palatul Parlamentului cu parcul Izvor etc.) dar despre asta  vom discuta la momentul potrivit.

Jurnal de mini-excursie

Fiecare articol din campanie va avea aproximativ aceeași structură și va conține informații legate de: adresă, program de vizitare, tarife de intrare (dacă e cazul), principale atracții, impresii și recomandări (partea mea de jurnal).

Iar pentru copii, puteți folosi sau descărca  modelul de aici pentru a ține evidența locurilor vizitate împreună 🙂 (dacă cel mic nu știe încă să scrie, puteți completa voi pornind de la ceea ce vă răspunde).

Stați aproape, mâine urmează primul articol despre Muzeul CFR!

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: