Valea Doftanei- alternativa rurală mai liniștită la Valea Prahovei

 

Deși îmi place muntele, ajungem foarte rar pe Valea Prahovei, din cauza drumului extrem de aglomerat care înseamnă ore multe de stat în mașină. De câțiva ani, am descoperit o destinație mai puțin cunoscută turiștilor și, deci mai accesibilă ca timp petrecut în trafic. E vorba de Valea Doftanei- un loc liniștit cu multă verdeață și peisaje superbe.

 

 

 

Cum ajungi

Din București (sunt cam 140 de kilometri), noi am încercat următoarele variante:

București-Ploiești- Câmpina- Valea Doftanei

București-Ploiești- Comarnic- Șotrile- Valea Doftanei

Drumul prin Câmpina este muult mai lejer (scăpați de zona aglomerată a DN1 mai repede) însă cel prin Comarnic-Șotrile  mi s-a părut mai spectaculos. (cu mențiunea că drumul e mai dificil și mai lung).

Ca să înțelegeți vă las mai jos câteva poze făcute într-un punct de belvedere pe varianta de traseu care trece prin Șotrile.

All-focus

valea doftanei3jpg.jpg

 

 

Cazare

Noi am avut cazarea asigurată la cineva din sat, însă puteți alege din mulțimea de pensiuni aflate într-un din cele două sate care compun comuna Valea Doftanei: Teșila și Trăisteni. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, poate chiar un pic mai mici decât pe Valea Prahovei.

 

 

 

Ce poți  vizita

Valea Doftanei este din punct de vedere turistic la început (urmează să se construiască prima pârtie) așa că cele mai importante obiective sunt legate de frumusețea locurilor de aici. Noi am reușit până acum să vedem:

 

  • Lacul și barajul Paltinu

Înainte să intrați în Valea Doftanei, drumul începe să șerpuiască în curbe și la un moment dat veți observa un zid maare de beton- este barajul Paltinu. Lacul de acumulare cu același nume se află de cealaltă parte și este de o frumusețe deosebită l (mi-a amintit oarecum de lacul Vidraru din zona Curtea de Argeș) Într-un cadru natural pitoresc, pe maul lacului se poate campa sau se pot face picnicuri (de anul acesta  zona a fost amenajată în mod specific cu grătare, bănci, coșuri de gunoi). Noi am fost doar în trecere pe aici, dar zona merită cu siguranță cel puțin câteva ore.

 

 

  • Vârful Secăria

Noi am ajuns aici parțial din greșeală, parțial din curiozitate. La un moment dat,  în satul Teșila există un indicator spre Secăria. Drumul până acolo din câte îmi amintesc e ok, însă e ceva de urcat. Peisajul e minunat, cu păduri de brazi și aer curat.

secaria.jpg

Sursa foto: http://www.valeadoftanei.ro/varful-secariei.html

 

  • Plimbări la pas prin Trăisteni

Printr-o simplă plimbare la pas prin sat sau pe potecile care urcă spre munte poți admira gospodării țărănești autentice, fânețe, păduri și vederi panoramice asupra satului.

valeadoftanei8.jpg

Alte obiective (pe care nu am apucat să le vizităm încă)

 

 

  • Cheile Doftanei

Formate de-a lungul râului cu același nume, Cheile Doftanei sunt situate în apropierea Lacului Paltinu și oferă o priveliște deosebită, asemănătoare cu cea de la Cheile Bicazului.

 

 

 

 

  • Rezervația Glodeasa

glodeasa.jpg

Sursa foto: http://www.valeadoftanei.ro/rezervatia-glodeasa.html

Glodeasa este o pădure seculară virgină de fag și brad, situată în comuna Valea Doftanei, la o altitudine de 650 – 890 fiind  ferită de exploatarea forestieră. Pe o suprafață de 534,9 ha se întind arbori cu vârste cuprinse între 200 – 300 de ani și înălțimi de 40 – 45 m.

Pădurea Glodeasa este printre puținele păduri rămase virgine la noi în țară, prezentând o remarcabilă diversitate peisagistică: păduri, stânci, pajiști, roci la zi, ape dulci, chei. Peisajul este împodobit cu specii de plante rare, ocrotite prin lege.  (sursa:aici)

De asemenea, puteți citi și impresiile Mirunei de la Kindertrips care a străbătut acest loc 🙂

 

 

 

  • Muzeul de Arte Plastice din Teșila

Muzeul de Arte Plastice din Teșila adăpostește  peste 300 de opere de arta, create în cadrul numeroaselor ediții ale Taberei Internaționale de Creație Plastică Valea Neagră.

 

 

  • Drumul stânelor

Datorită reliefului muntos, ocupația de baza a localnicilor a fost și este păstoritul,  în zonă existând 25 de stâni. În acest context, mi se pare o experiență interesantă  vizitarea măcar a uneia dintre acestea.

 

 

Sper că v-am deschis apetitul pentru a descoperi mai mult din această zonă minunată și prea puțin cunoscută!

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: