Violența împotriva femeii nu e o opțiune!

Împreună pentru siguranța femeilor– așa se numește marșul care va avea loc sâmbătă, 14 octombrie, la orele 15:00 în București  pornind de la Piața Universității,  lângă Parcul Colțea, spre Muzeul Antipa (Piața Victoriei).

Știu că poate la prima vedere, din spatele monitoarelor, avem impresia că e încă un eveniment feminist care vrea să scoată femeia în față.

Haideți să ne scuturăm de prejudecăți și să privim faptele în mod realist. Cu statistici în față, nu cu povești auzite prin vecini sau în tramvai. Iar statisticile sunt de-a dreptul înfiorătoare.

În prima jumătate a anului trecut (cele mai recente date care au putut fi furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române) s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie[ii]. Copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de lovire și alte violențe în familie. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin) iar majoritatea agresorilor sunt bărbați (92,3%). De asemenea au fost înregistrate 81 de violuri în familii. (datele au fost preluate de pe site-ul violentaimpotrivafemeilor.ro)

Cum adică viol în familie, ar spune conservatorii care nu au impresia că încă mai trăim vremuri patriarhale? Adică viol marital sau incest. Da, cât timp nu există acordul ambilor parteneri, actul sexual  la care este forțată partenera este de fapt, viol marital. Ideea că nu te poți plânge de așa ceva, că doar de-asta te-ai măritat nici nu merită comentată. Atât femeia cât și bărbatul sunt parteneri cu drepturi egale în cadrul relației. Odată intrată într-o relație sau căsătorită, femeia nu devine brusc inferioară sau sclavă sexuală. Mă iertați că scriu atât de dur dar sunt efectiv șocată de informațiile pe care le-am citit.

Într-un raport al  Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale  se preciza  că 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său. Numărul extrem de redus de acte de violență fizică sau viol raportate la Poliție demonstrează lipsa încrederii victimelor în autoritățile Statului și faptul că instrumentele legale existente și serviciile de asistență aflate la dispoziția lor nu le oferă siguranță imediată. (informații preluate de pe același site menționat anterior).

Vă dați seama cât de gravă este situația? Practic un sfert dintre femeile României au fost abuzate cel puțin odată în viață. Este terifiant, oameni buni!

Faptul că nu cunoașteți poate la fiecare patru femei una care să fi fost agresată indică doar faptul că fie aceasta nu a avut curaj să vă spună, fie vă învârtiți în cercuri foarte sigure. Eu, una cunosc destule cazuri, din nefericire. Și aici nu mă refer la cele cu care am interacționat tangențial prin prisma profesiei (nu am lucrat niciodată direct cu victime ale violenței domestice) ci la persoane de pe aceeași stradă, din același liceu etc.

Mi-e greu să cred că nu ați asistat măcar o dată la o scenă de agresiune împotriva unei femei (fizică sau verbală). Dacă totuși, nu ați făcut-o, puteți citi acest articol cu experiențele împărtășite de Ioana Chicet-Macoveiciuc despre acest subiect.

OK,  am înțeles, există violență asupra femeilor în România. Dar ce se rezolvă cu un marș?

În primul rând, acest demers este realizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, rețea care este formată din 25 de organizații în domeniu din toată țara.

Prin intermediul acestui marș, organizatorii și-au propus să blameze comportamentul agresiv al acelor bărbați care consideră că au dreptul să amenințe și să-și lovească partenera sau fosta parteneră de viață, să violeze atunci când nu primesc consimțământul pentru actul sexual, să adreseze obscenități pe stradă și în mijloacele de transport în comun sau să hărțuiască sexual eleve, studente sau colege de muncă.

Cele mai  importante modificări legislative pentru care se militează:

– modificarea  legislației astfel încât să existe ordinul de protecție provizoriu, emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă.

– modificarea unor articole din Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea;

adaptarea număului de zile  de îngrijiri medicale în cazul violenței împotriva femeilor pentru sesizarea din oficiu la unul realist (în prezent lucrurile se mișcă doar dacă victima primește minim  90 de zile de îngrijire medicală)

înființarea unor centre specializate pentru cazurile violență sexuală, cu personal specializat  în consiliere psihologică şi consiliere legală.

Cum te poți implica?

-Participă la marșul de sâmbătă. Dacă poți, poți aduce pancarte cu mesaje împotriva violenței asupra femeilor sau poți purta un obiect vestimentar de culoare roșie.

Dă mai departe informația despre Marș. Încurajează-i pe alții să se alăture evenimentului.


-Pune-ți la poza de profil hashtag-ul #NuEstiSingura: https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=140981023184340&hc_location=ufi


-Transmite un mesaj video, foto sau scris, prin care să condamni violența împotriva femeilor. Te rugăm să postezi mesajul cu hashtagurile #STOPVIF , #NuEstiSingura și #14O sau pe pagina Facebook a Marșului – Împreună pentru siguranța femeilor!

22007990_1537988409580618_483149668922545185_n

Din păcate, trăim vremuri în care trebuie să ieșim în stradă pentru a ne clama dreptul la siguranță și pentru a striga ssu și tare că : Violența împotriva femeii nu ar trebui să fie niciodată o opțiune! Este trist, dar ține de fiecare dintre noi să aducem o mică schimbare în lumea în care trăim. De la modul în care ne creștem copii, la felul în care ne construim relația alături de partener și, în ultimă instanță la modul în care alegem să reacționăm atunci când un drept fundamental ne este pus în pericol!

Photo titlu  by Volkan Olmez on Unsplash

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

One thought on “Violența împotriva femeii nu e o opțiune!

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: