Ce poți vizita cu copiii în zona Curtea de Argeș

Vara trecută ne-am petrecut mini-vacanța de 1 iunie în zona Curtea de Argeș- un loc pitoresc și ofertant din punct de vedere al atracțiilor turistice (atât pentru copii cât și pentru adulți). Mai departe o să vă povestesc impresiile mele despre cazare și obiective turistice pe care le recomand (sau nu, în funcție de caz).

Cazare

Pentru că ne-am hotărât în ultimul moment și fiind perioadă de mini-concedii, nu am avut prea multe opțiuni, însă Casa Leu de lângă Curtea de Argeș s-a dovedit a fi o alegere inspirată pentru noi. Camera spațioasă era despărțită de un perete parțial de zona în care puteai lua masa. Nu exista restaurant, însă pensiunea avea o sală de mese și o bucătărie utilată mai mult decât suficiente pentru  mic dejun sau cină (aveai posibilitatea de a face grătar afară, ori de a încălzi o pizza la microunde etc.). Pentru noi, a contat și curtea cu gazon și spațiul de joacă (o căsuță și alte jucării) care l-au ținut ocupat pe Pavel în diminețile în care a fost extrem de matinal și unul dintre noi (eu sau D.) mai voiam să dormim un piiic.

În concluzie, recomand cu căldură Casa Leu ca posibilitate de cazare în zonă.

casa leu.jpg

Micul P. făcând primii pași în curtea de la pensiune

Obiective în orașul Curtea de Argeș

Oraș cu aer de vacanță, Curtea de Argeș este o localitate cu numeroase vestigii istorice, având o istorie foarte veche. Ne-am plimbat la pas prin centru, am luat pulsul străduțelor în pantă și ne-am bucurat să descoperim un loc frumos și primitor. Printre cele mai importante atracții turistice din zonă, se numără:

Mânăstirea Curtea de Argeș

manastirea curtea de arges.jpg

Sursa foto: aici

Cine nu a auzit de celebra legendă a Meșterului Manole? Sau de Sfânta Filoftea de la Curtea de Argeș? Ansamblul cuprinde atât catedrala mitropolitană cât și necropola regală din cadrul paraclisului în care se odihnesc toți foștii regii ai României (Carol I, Ferdinand, Carol al II-la, Mihai). De o frumusețe deosebită, locașul de cult a fost considerat încă din vechime o adevărată bijuterie arhitectonică. Dacă mergeți cu copiii, aceștia vor fi încântați de curtea spațioasă și de mulțimea de pietricele albe cu care sunt pavate toate aleile, de bănci și de copaci.

Ansamblul Curtea Domnească

Biserica_Domneasca,_Curtea_de_Arges.jpg

Sursa foto: aici

Din nefericire, am rămas un pic uimită să descopăr un ansamblu muzeal destul de neîngrijit- prin curte nu te puteai plimba peste tot din cauza bălăriilor care aveau o înălțime considerabilă încât puteau trece cu brio la categoria arbuști. Noi doar ne-am plimbat prin curte și am vizitat vechea mânăstire- e de mers însă mai greu cu căruciorul (Pavel tocmai își făcea somnul de prânz și am optat pentru această variantă) – e un loc încărcat de istorie în care merită să poposiți fie chiar și pentru câteva zeci de minute. Nu bag mâna în foc, dar parcă nu se plătea accesul, sau în orice caz biletul de intrare avea un preț modic.

Parcul  Sân Nicoara

biserica-san-nicoara-003-848x566

Sursa foto: aici

Foarte aproape de muzeu (dacă îmi amintesc bine) este un parc  cu multe scări și care sus de tot, pe vârful unui deal adăpostește ruinele fostei biserici catolice cu același nume. Parcul este drăguț, însă la fel ca în cazul muzeului, dacă mergeți cu copii micuți recomand mai degrabă sistemul de purtare decât căruciorul.

Gara Regală

În prezent , gara nu mai are măreția pe care probabil a avut-o acum 100 de ani, însă încă impune admirație prin eleganță și frumusețe chiar dacă pe ici-pe acolo se văd semne mai mult sau mai puțin vizibile de degradare. E într-o parte diferită a orașului de celelalte obiective, noi am vizitat-o în ultima zi, înainte de plecare.

gara regala curtea de arges

Obiective în județul Argeș

Transfăgărășan- barajul Vidraru

Deși extrem de spectaculos, drumul pe Transfăgărășan până la Vidraru, mi-a lăsat mai degrabă un sentiment de anxietate-stâncile foarte abrupte de-o parte și de-a alta a drumului, numeroasele anunțuri cu: “Atenție cad pietre!” m-au făcut să nu prea mă pot bucura de traseu ci să îmi doresc să ajungem cât mai repede la destinație. Barajul Vidraru este un obiectiv care merită văzut, deși personal m-a impresionat mai mult Barajul Bolboci, însă asta ține de gusturile fiecăruia.  Dacă aveți copii mai mari, exista posibilitatea unor plimbări cu vaporașul/bărcuța pe lacul de acumulare.

Mânăstrirea Sfântul Ioan Botezătorul Antonești

manastirea_antonesti

Sursa foto: aici

Aflată pe drumul dinspre Curtea de Argeș spre Transfăgărășan, în localitatea Corbeni, acest locaș de cult este un obiectiv minunat pentru cei care caută deopotrivă, pace, aer curat și loc de reculegere. Descoperită întâmplător pe drum, printr-un indicator, mânăstirea este un loc deosebit, cald, intim și foarte liniștit. Pavel s-a jucat cu pietricele din curtea mânăstrii și am admirat peisajul de la înălțime- biserica fiind construită pe un teren mai înalt decât restul satului.

Mănăstirile rupestre de la Corbii de Piatră

corbii_de_piatra.jpg

Sursa foto: aici

Pentru mine, a fost cel mai interesant obiectiv din întregul mini-concediu! Înainte să caut informații despre județul Argeș, nici măcar nu știam că există așa ceva! Sunt de fapt două mici cămăruțe săpate în stâncă. Și Miruna de la Kindertrips a povestit despre localitate aici însă aș vrea să vă spun că însuși drumul până acolo merită osteneala- fiind presărat cu peisaje minunate. Dacă ajungeți la Corbii de Piatră, neapărat să urcați și sus, la crucea de piatră pe scările din lemn care se văd în stânga. Peisajul de acolo îți taie respirație- pe de o parte satul pitoresc, iar de-a alta fânețe, verde, munte, liniște, multă multă liniște și pace.

corbii de piatra

Lacul Învârtita/ Nucșoara

Lacul-Invartita.jpg

Sursa foto:aici

Ei bine, aceasta a fost marea dezamăgire a micului nostru periplu. Nu doar că lacul nu are nici cea mai elementară  amenajare (o băncuță din lemn pe margine ceva ) ci și drumul până acolo este unul destul de anevoios, cu porțiuni în care lipsește asfaltul și mașina se afundă în pământ sau pietriș. Destul de modest, dacă ne gândim că este vorba despre cel mai mare lac carstic format pe gips din România, fiind declarat monument al naturii.

Singurul lucru care ne-am mai îndulcit dezamăgirea a fost descoperirea că satul este locul de baștină al Elisabetei Rizea din Nucșoara, una dintre cele mai cunoscute susținătoare ale Rezistenței anti-comuniste din munți.

Per total, a fost un concediu reușit, în care ne-am și odihnit un pic și în care am descoperit o mulțime de locuri noi din țara noastră. Dacă aveți în plan să mergeți în zona Argeșului, sper că v-am oferit câteva idei de pornire!

Voi ați vizitat zona Curtea de Argeș? Ce v-a plăcut cel mai mult?

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: