Ce aș fi vrut să studiez în plus la facultate

Știm cu toții celebra expresie: “teoria ca teoria, practica ne omoară”. În opinia mea, teoria poate fi o bază solidă pentru practica de mai târziu. Cu condiția să fie relevantă, actuală și prezentată cât mai accesibil. Mi-au plăcut anii de facultate și am învățat foarte multe lucruri faine. Însă, deși am fost o studentă silitoare, anii de profesat tot m-au luat prin surprindere.

Așa că am făcut un exercițiu de reflecție și m-am gândit ce lucruri mi-ar fi prins bine să învăț în plus în facultate. Sigur, sunt subiectivă și lista pornește de la propria experiență în câmpul muncii. De aceea, vă îndemn și pe voi să veniți cu propriile completări în comentarii:)

 

 

 • Cum să înființez un ONG

Cine știe mai bine care sunt problemele sociale ale unui grup/ comunități? Și cine poate veni cu soluții mai relevante dacă nu asistentul social? Am povestit deja într-o campanie întreagă despre  munca minunată realizată de ONG-uri în România.

În acest context, mi se pare mai mult decât util ca un viitor asistent social să învețe cum se înființează o asociație. Într-un curs de un semestru,  se poate trece prin absolut toate etapele. De la găsire nume și siglă până la stabilirea grupului țintă de beneficiari și la  realizarea statutului. Și de ce nu,  chiar înscrierea în registrul asociațiilor și fundațiilor.

Totul sub forma unui proiect de grup care să le deschidă studenților noi perspective și să le dezvolte diverse abilități. (Am povestit aici despre cât de valoroși sunt oamenii cu experiență de lucru în ONG-uri). Evident, totul se poate învăța și pe cont propriu, după încheierea studiilor. Dar de ce tinerii practicieni să nu pornească la drum gata echipați cu aceste cunoștințe?

 

 

 • Cum să scriu un proiect și să aplic pentru finanțare

Strâns legat de ideea de mai sus, în semestrul doi aș continua cu scriere de proiecte și identificarea surselor de finanțare pentru ele. Ne tot plângem că nu există absorbție pentru fondurile europene nerambursabile. Poate un pas ar fi să instruim cât mai multe persoane despre modul în care pot fi accesate.

 

 • Despre lobby și advocacy

În teorie, știm că asistentul social nu face doar anchete sociale și rapoarte. El poate și are datoria de a face lobby și advocacy pentru anumite cauze sau categorii de beneficiari. Mi se pare însă esențial ca studenții să fie încurajați să și pună în aplicare o astfel de acțiune! O petiție, un marș pașnic, o campanie online. Toate astea au costuri minime însă efectul lor poate fi semnificativ!

 

 

 • Stress, burnout și forme de reziliență

Asistența socială este una dintre profesiile cu cel mai ridicat nivel de stres. De aceea, este foarte important ca viitori practicieni să cunoască detalii despre sindromul de epuizare profesională (sau burnout) precum și tehnici prin care să găsească un echilibru între viața personală și cea profesională.

 

 

 • Voluntariat

Pe vremea studenției mele, voluntariatul era considerat vechime în muncă.  Însă în prezent, studenții trebuie să cunoască beneficiile de care se pot bucura conform noii legislații.  Și mai ales, să fie încurajați să facă voluntariat în locuri cât mai multe și mai diverse.

 

 

 • Practică mai în profunzime

Aici recomand mai puțini studenți în grupă și un jurnal de practică cu mai multe note reflexive. Aș pune accent pe:

 1. ce mi-a plăcut/ nu mi-a plăcut la locul de practică
 2. dacă aș putea sau nu să lucrez cu categoria respectivă de beneficiari
 3. probleme și soluții identificate la locul de practică).

 

 • Dezvoltare personală

Workshop-uri de vorbit în public, dezbateri pe diverse teme, revista studenților, cursuri de prim-ajutor. Toate pot lua forma unor activități extrașcolare care să întregească pregătirea viitorilor asistenți sociali.

 

 

 • Inițiere în Braille și limbaj mimico-gestual

O  instruire de bază în aceste două arii  este minimul pe care îl putem face pentru a reduce gradul de discriminare al persoanelor cu dizabilități de vedere și auz.

 

 

 • Ateliere cu studenți de la alte facultăți

Aceste acțiuni comune ar fi un prilej nemaipomenit ca studenții să afle ce fac profesioniștii din domenii conexe. Și să pună bazele unei cooperări pe termen lung (în viitoarele echipe multidisciplinare) atât de necesară între practicieni din domenii ca: Asistență socială, Psihologie, Drept, Teologie, Medicină etc.

 

 

 • Aplicarea tehnicilor Freinet

Se referă la comunicarea prin e-mail cu studenți la asistență socială din alte țări. Recent am început să citesc despre pedagogiile alternative și tehnicile Freinet m-au fascinat prin faptul că pot fi aplicate din școala primară până la facultate. Prin intermediul acestei corespondențe, studenții pot afla detalii despre modul în care se studiază același domeniu în străinătate. De asemenea, pot realiza studii de caz comparative (referitoare la diferite categorii de beneficiari sau probleme sociale).

 

 

 • Abuzuri/ încălcări etice la locul de muncă

Pentru a preveni pe viitor situații în care se întâmplă tragedii de tot felul, studenții ar trebui să învețe încă din facultate cum să reacționeze atunci când întâlnesc un abuz sau o încălcare a eticii profesionale.  Nu e deloc o situație plăcută, dar în caz că apare, este esențial să știe cum să procedeze și cui să se adreseze.

 

 

 • Noi categorii de beneficiari

Dat fiind că societatea este în permanentă schimbare, asistența socială trebuie să țină pasul cu aceste modificări. Mă gândesc, de exemplu, la faptul că trebuie să avem în vedere apariția de noi tipuri de beneficiari precum copiii cu tulburări de spectru autist sau  copiii cu părinți plecați în străinătate.

 

 

 • Asistența socială în mediul rural / comunitar

Avem nevoie de profesioniști la firul ierbii și trebuie să fie cât mai bine pregătiți pentru a face față viitoarelor  provocări. (De multe ori, lucrul în comunitate sau în mediul rural este mult mai dificil din cauza resurselor extrem de limitate, a personalului puțin/slab calificat etc.).

 

Acestea sunt propunerile mele de îmbunătățire a pregătirii viitorilor asistenți sociali! Ce părere aveți? Voi ce ați scoate sau ați adăuga din listă?

 

Photo titlu by Nathan Dumlao on Unsplash

 

 

Dacă v-a plăcut articolul, vă invit să dați like paginii de Facebook a Unicornului Albastru, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un mesaj :)

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: